Proste bułeczki ze słonecznikiem. Bułeczki idealne! Delikatnie chrupiące z wierzchu, bardzo miękkie i puszyste wewnątrz… Doskonale smakują posmarowane masełkiem w towarzystwie naszych ulubionych składników. Więcej moich przepisów na domowe pieczywo znajdziecie TUTAJ.
Proste bułeczki ze słonecznikiem
Wypróbuj mój przepis na proste bułeczki ze słonecznikiem, których wykonanie jest banalne i zajmie Ci tylko dłuższą chwilę. Pyszne domowe pieczywo!
Składniki:
- mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki
- mąka pszenna razowa 2 i 1/4 szklanki
- drożdże suszone 10 g
- oliwa 5 łyżek
- woda 2 szklanki*
- ziarna słonecznika 100 g
- sól 1 i 3/4 łyżeczki
- mleko 3 łyżki
* Ilość wody może się delikatnie różnić. W razie potrzeby należy jej dodać nieco mniej lub więcej.
Wykonanie
- Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy suche drożdże, mieszamy. Dosypujemy połowę (50g) słonecznika i sól. Dolewamy oliwę i stopniowo wodę, cały czas delikatnie mieszając. Zagniatamy gładkie ciasto, które może minimalnie kleić się do rąk.
- Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy kształt wałka i dzielimy go na ok. 14 części. Z każdej części formujemy kulkę, następnie spłaszczamy ją delikatnie tworząc płaskie bułeczki. Bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kolejne 40 minut do podrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem bułki smarujemy mlekiem i posypujemy pozostałymi ziarnami słonecznika. Pieczemy do lekkiego zarumienienia przez około 17-20 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: