Proste ciastka francuskie z borówkami to niezwykle łatwy w przygotowaniu i pyszny deser, który przygotujecie z zaledwie kilku składników. Znikają błyskawicznie! :)
Ten tydzień na blogu zdecydowanie upływa pod znakiem prostoty. W przeprowadzonej już jakiś czas temu na blogu ankiecie wyraziliście jednak swoje zainteresowanie również właśnie taką tematyką przepisów, dlatego dzielę się z Wami także tymi najprostszymi przepisami :) Dzisiaj mam dla Was pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego i borówek (lub dżemu borówkowego, który pojawił się na blogu w poniedziałek). Do ich przygotowania potrzebujecie zaledwie czterech składników, a całość jesteście w stanie przyrządzić w mniej niż 20 minut :) W przepisie tym możecie wykorzystać gotowe ciasto francuskie lub to przygotowane w domu (na które przepis pojawi się niebawem). Możecie wykorzystać tutaj również dowolne inne (w tym mrożone) owoce. Zdradzę Wam, że ciastka te wychodzą tak dobre, że od razu polecam przygotować je przynajmniej z podwójnej porcji :)
Proste ciastka francuskie z borówkami
Składniki:
- ciasto francuskie 1 arkusz
- borówki amerykańskie 150 g
- cukier 1 łyżka
- jajko 1
- woda 1 łyżeczka
Wykonanie
- Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 8 kwadratów.
- Borówki amerykańskie mieszamy z cukrem i układamy na środku każdego z kwadratów. Wierzchołki ciasta zawijamy do środka (i opcjonalnie zlepiamy).
- Jajko roztrzepujemy z wodą i smarujemy nim każde ciastko. Każde ciasto oprószamy również niewielką szczyptą cukru.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut.