Przepis na szybki piernik, który zawsze się udaje, a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie chwilę. Jeśli zadajecie sobie dzisiaj odwieczne pytanie “Co słodkiego przyrządzić kiedy nie mamy ani czasu ani żadnych wyszukanych składników w domu?” doskonale trafiliście, bo zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem tej zagwozdki będzie ten szybki piernik! Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, które prawie zawsze mamy w domu, a ciasto z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo smaczne, wilgotne i znika w mgnieniu oka! Dodatek polewy przygotowanej na bazie czekolady i kwaśnej śmietany nadaje mu jeszcze więcej smaku, dlatego zdecydowanie Wam ją polecam! Piernik z tego przepisu lubi rosnąć, stąd jeżeli wyszedłby nieco nierówny wystarczy odciąć nadmiar ciasta lub odwrócić go i docisnąć co pomoże nam wygładzić powierzchnię przed rozsmarowaniem polewy. Jeśli macie ochotę, piernik możecie również przekroić na pół i przełożyć ulubionym dżemem lub powidłami. W każdej wersji smakuje świetnie!

Prosty i szybki piernik (najlepszy) - przepis
Składniki:
- masło 250 g
- cukier 2 szklanki
- mleko 2 szklanki
- mąka pszenna 4 szklanki
- jajka 4
- cukier 6 łyżek
- przyprawa do piernika 3-4
- kakao 6 łyżek
- soda oczyszczona 2 łyżki
- dżem (dowolony (u mnie śliwka)) 6 łyżek
Polewa czekoladowa:
- czekolada mleczna 150 g
- śmietana 18% 150 g
Wykonanie
- Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
- W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Dodajemy mleko, ostudzone masło (lub margarynę), jajka i dżem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
- Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.
- * Ciasto czasem rośnie dosyć nierównomiernie, szczególnie na środku. Aby wyrównać ciasto wystarczy przyłożyć nadmiernie wyrośnięte miejsce czymś ciężkim lub odciąć jego nadmiar.