Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Torcik czekoladowy z mascarpone i owocami leśnymi

Torcik z owocami leśnymi

Szukasz sprawdzonego przepisu na torcik czekoladowy? Odwiedź Cookuj.pl i wypróbuj przepis na torcik czekoladowy z mascarpone i owocami leśnymi!
Ilość
0
Torcik czekoladowy z mascarpone i owocami leśnymi. Bardzo szybki i bardzo pyszny torcik z dodatkiem owoców leśnych. Znika w mig! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Prosty torcik z owocami leśnymi

Szukasz sprawdzonego przepisu na torcik czekoladowy? Wypróbuj ten przepis na torcik czekoladowy z mascarpone i owocami leśnymi!
Czas przygotowania 25 minutes
Czas gotowania/pieczenia 35 minutes
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

Biszkopt

  • jajka 6
  • cukier 1,5 szklanki
  • mąka pszenna 4/5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 2 łyżki
  • sól szczypta

Do nasączenia

  • woda 1 szklanka
  • sok z cytryny z 1 całej
  • sok z pomarańczy z 1 całej
  • wódka (opcjonalnie) 1-2 łyżki
  • cukier puder (opcjonalnie) 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 250 g
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • borówki amerykańskie 250 g
  • maliny 250 g
  • jeżyny 250 g

Wykonanie

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy i rozprowadzamy 1/3 kremu. Tak samo postępujemy z drugim i trzecim blatem. Wierzch ciasta dekorujemy owocami. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      ciastadeserytorcik

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!