Torcik czekoladowy z mascarpone i owocami leśnymi. Bardzo szybki i bardzo pyszny torcik z dodatkiem owoców leśnych. Znika w mig! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Prosty torcik z owocami leśnymi
Szukasz sprawdzonego przepisu na torcik czekoladowy? Wypróbuj ten przepis na torcik czekoladowy z mascarpone i owocami leśnymi!
Składniki:
Biszkopt
- jajka 6
- cukier 1,5 szklanki
- mąka pszenna 4/5 szklanki
- mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
- kakao 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- woda 2 łyżki
- sól szczypta
Do nasączenia
- woda 1 szklanka
- sok z cytryny z 1 całej
- sok z pomarańczy z 1 całej
- wódka (opcjonalnie) 1-2 łyżki
- cukier puder (opcjonalnie) 1 łyżeczka
Dodatkowo:
- śmietana 30% 500 ml
- mascaropne 250 g
- cukier puder 1-2 łyżki
- borówki amerykańskie 250 g
- maliny 250 g
- jeżyny 250 g
Wykonanie
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy i rozprowadzamy 1/3 kremu. Tak samo postępujemy z drugim i trzecim blatem. Wierzch ciasta dekorujemy owocami. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: