Pierogi ruskie. Klasyka kuchni polskiej, znana i lubiana niemal przez wszystkich. Na blogu nie mogło zabraknąć tego przepisu, dlatego poniżej znajdziecie moje najlepsze proporcje na uzyskanie łatwego w obróbce ciasta pierogowego oraz farszu serowo-ziemniaczanego.
Pierogi ruskie - przepis
Pierogi ruskie - klasyka kuchni polskiej. Moje najlepsze proporcje na uzyskanie łatwego w obróbce ciasta pierogowego oraz farszu serowo-ziemniaczanego.
Składniki:
- mąka pszenna 400 g
- gorąca woda 1 szklanka
- małe żółtka 2
- masło miękkie 2 łyżeczki
- ziemniaki ugotowane 500 g
- twaróg mielony 250 g
- cebula 2 mniejsze
- sól, pieprz do smaku
Do podania: podsmażona na maśle szalotka, boczek, kwaśna śmietana,...
Wykonanie
- Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Mieszamy ze zmielonym twarogiem. Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z łyżką oliwy. Dodajemy do farszu. Doprawiamy intensywnie do smaku solą i pieprzem.Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy miseczką lub wilgotną ściereczką, drugą na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnie. Podajemy wedle uznania.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: