Pudding chia z owocami. Nasiona Chia to coraz popularniejszy w ostatnim czasie “superfood”. Nie powinno to dziwić nikogo, kto zna właściwości tkwiące w tych niepozornych nasionach. Szałwia hiszpańska pochodzi z terenów Meksyku i Gwatemalii. Już od wielu lat uprawiana była przez osiedlające się na tych terenach plemiona. Nasiona Chia pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej są skarbnicą wszystkiego, co niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Już bardzo niewielka ilość tych nasion zapewni nam ogromną dawkę:
– kwasów Omega3 (prawie 8 razy większą niż taka sama porcja łososia) wpływających pozytywnie na nastrój oraz pracę naszego mózgu,
– magnezu wspierającego układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, pozytywnie działający również na skurcze kończyn,
– żelaza, które jest składnikiem hemoglobiny, jest wykorzystywane przy tworzeniu czerwonych krwinek oraz wspomaga odporność organizmu,
– wapnia niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiedzialnego m.in. za twardość kości i zębów,
– błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz powodującego uczucie sytości.
Nasiona Chia idealne są dla osób będących na dietach odchudzających. Pomagają w oczyszczaniu organizmu oraz zmniejszają uczucie głodu. Diabetycy przy ich pomocy mogą regulować poziom cukru w organizmie, a osoby aktywne fizycznie mogą zauważyć poprawę kondycji oraz odżywienie organizmu od wewnątrz.
Nasiona Chia wykorzystywać możemy m.in do jogurtów, deserów, napojów, ale również do dań wytrawnych (np. do ryżu, fasoli, ziemniaków czy sałatek) Dzisiaj zapraszam Was na pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu pudding Chia ze świeżymi owocami. Zrobicie go naprawdę szybko.
Pudding chia z owocami - przepis
Pudding chia z owocami. Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu pudding Chia ze świeżymi owocami. Zrobicie go naprawdę szybko.
Składniki:
- jogurt naturalny 1 szklanka
- mleko 1/2 szklanki
- wanilia 1 laska
- miód 2 łyżki
- owoce 150 g
- migdały w płatkach 2 garści
Wykonanie
- Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem, dodajemy nasiona Chia i cukier/miód/słodzik. Całość bardzo dokładnie łączymy i rozlewamy dzieląc równomiernie do słoiczków lub pucharków. wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie pudding wyjmujemy, układamy na nim świeże owoce i posypujemy płatkami migdałów. Dodatkowo możemy posypać cukrem pudrem lub polać miodem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: