Pudding ryżowy z mascarpone, sosem i owocami. Dzisiaj zapraszam Was na wielką dawkę przyjemności w słodkiej postaci. Deser, którego podstawą jest pudding ryżowy (czyli gotowany na mleku ryż z dodatkiem cukru i wanilii) masy mascarpone dosłodzonej miodem, sosem truskawkowym i pysznymi, świeżymi owocami. Zrobicie go w mig, a łyżeczka takiego deseru skutecznie poprawi Wasz nastrój. Obiecuję! Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.
Pudding ryżowy z mascarpone, sosem i owocami - przepis
Pudding ryżowy z mascarpone, sosem i owocami. Zrobicie go w mig, a łyżeczka takiego deseru skutecznie poprawi Wasz nastrój. Obiecuję!
Składniki:
Pudding ryżowy:
- ryż 100 g*
- mleko ok. 600 ml
- cukier 2-3 łyżki
- cukier z wanilią 1 łyżeczka
- wanilia 1 laska
Dodatkowo:
- mascarpone 100 g
- mleko 2-3 łyżki
- miód 3/4 łyżeczki
- truskawki 150 g
- maliny kilka
- borówki amerykańskie garść
*Użyć możemy dowolnego ryżu. Najlepszy będzie ten specjalnie przeznaczony do gotowania na mleku.
Wykonanie
- Do garnka o grubym, odpornym na przywieranie dnie wlewamy mleko. Dodajemy ryż, cukier zwykły, waniliowy, przepołowioną laskę wanilii. Doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu ryż gotujemy ok. 30-40 minut, aż zmięknie, wchłonie większość płynu i stanie się kleisty. Gotowy lekko studzimy i przekładamy do 2/3 szklanki/słoiczka. W misce dokładnie mieszamy ze sobą mascarpone, miód i mleko. Układamy na ryżowym puddingu.
- Truskawki miksujemy do uzyskania gęstego sosu. Polewamy nim deser, a na wierzchu układamy świeże owoce. Świetnie smakuje schłodzony.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: