Puszyste placuszki z syropem klonowym i bananami są wręcz doskonałą propozycją pysznego śniadania. Niezastąpione w leniwy, niezobowiązujący weekednowy poranek.
Jeśli szukacie przepisu na idealne placuszki – doskonale trafiliście. Placki z tego przepisu zawsze się udają i świetnie smakują. Pulchniutkie, idealnie słodkie, po prostu pyszne! Doskonale komponują się z syropem klonowym lub syropem z agawy, ale możecie podać je również z owocowym musem, serkiem czy dżemem. Koniecznie dodajcie do nich również świeże owoce! U siebie podałem je z bananmi – pycha! Podać możecie je jednak niemal ze wszystkimi owocami – truskawkami, borówkami, malinami… ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia!
Te placuszki są wręcz stworzone na śniadanie, ale z powodzeniem możecie przygotować je również na kolację czy szybki obiad dla siebie lub rodziny. Dzieci je pokochają, tak jak dorośli – zapewniam! À propos dzieci – z pewnościa zasmakują im również podane z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Ależ one uniwersalne!
Puszyste placuszki z syropem klonowym i bananami
Składniki:
- maślanka 180 g
- brązowy cukier 3-4 łyżki
- jajko 1
- olej 2 łyżki
- mąka pszenna 140 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda 1/2 łyżeczki
- sól większa szczypta
Dodatkowo:
- syrop klonowy 2-3 łyżki*
- banany 1-2
* Można zastąpić syropem z agawy.
Wykonanie
- W misce mieszamy ze sobą maślankę, cukier, jajka i olej. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy niewielkiej wielkości placuszki z obu stron.Podajemy polane syropem klonowym lub z agaway oraz bananami.
Jeśli nie macie akurat maślanki ani kefiru w domu możecie skorzystać z bardzo prostego triku! Wystarczy, że zamiast maślanki wykorzystacie taką samą ilość mleka i dodacie do niego 2 łyżki soku z cytryny lub octu. Po odstawieniu na 5 minut możecie cieszyć się już błyskawicznyą wersją zsiadłegło mleka – doskonałym zamiennikiem maślanki.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!