Firma Tescoma powstała w roku 1992. Jest czeską marką stawiającą głównie na jakość, nowe technologie i oryginalny design. Asortymentem firmy jest ponad 2000 różnych produktów, ułatwiających pracę w kuchniach domowych, jak i profesjonalnej gastronomi.
W moje ręce ostatnio wpadła patelnia z linii i- PREMIUM Stone o średnicy 26cm.
Patelnia naprawdę mnie zaskoczyła. Jest dosyć masywna, przez co dobrze i pewnie leży w dłoni. Pokryta jest mocno chropowatą powłoką antyadhezyjną, która pomaga w równomiernym smażeniu potraw bez ryzyka ich przypalenia.
Patelni możemy używać na niemal każdym rodzaju kuchenek. Przeznaczona jest do kuchni elektrycznych, gazowych, szklano-ceramicznych oraz co ciekawe, nawet indukcyjnych.
Patelnię z powodzeniem możemy myć w zmywarce, jednak po jej dłuższym użytkowaniu zużywałem, że wcale nie ma takiej potrzeby, ponieważ potrawy smażone na tej patelni zgodnie z zapewnieniami producenta nie przypalają się i nie przywierają do dna, co zdecydowanie ułatwia jej czyszczenie. Jedną z ważniejszych rzeczy, o której warto tutaj wspomnieć jest fakt, że na patelnię otrzymujemy aż 5 lat gwarancji, przez co raz kupiona, służyć nam będzie przez długi czas.
Patelnia marki Tescoma już od początku zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Jej ciekawy wygląd, chropowata powłoka i grube, solidne dno świadczy o bardzo wysokiej jakości wykonania. Z powodzeniem mogę Wam ją polecić. Na razie nie dopatrzyłem się jej wad. Mam nadzieję, że wraz z upływem czasu nie ulegnie to zmianie. Myślę, że jeżeli zdecydujecie się na zakup patelni z tej linii, będziecie równie zadowoleni. Moim zdaniem patelnia o średnicy 26 jest najbardziej uniwersalna, ponieważ jest nie za duża i jednocześnie nie za mała. W ofercie znaleźć możecie również rozmiary 20, 24, 28 i 30 cm.
Pyszny łosoś w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szpragową
Składniki:
- łosoś 300 g
- łyżki oliwa 2-3
- sok z cytryny z 1/2 cytryny
- czosnek 1 ząbek
- koperek 1 mały pęczek
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- sól, pieprz (do smaku)
Dodatkowo: pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa
Wykonanie
- Łososia myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, drobno posiekanymi ziołami, przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Marynatą pokrywamy łososia i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą morska, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą rozmarynu. Polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza do zarumienienia. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie al dente.
- Na patelni roztapiamy masło i dodajemy zamarynowanego łososia. Smażymy około 5-10 minut, aż łosoś będzie gotowy. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szparagową.