Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
łosoś pieczony w ziołach

Pyszny łosoś pieczony w ziołach i test patelni Tescoma

Pyszny łosoś pieczony w ziołach z ziemniakami i fasolką szparagową. Idealna propozycja na obiad, który zrobisz w kilkadziesiąt minut. Spróbuj!
Ilość
0
Dobrych patelni w kuchni nigdy za wiele, prawda? Dzisiaj zapraszam Was na recenzję patelni marki Tescoma z linii i- PREMIUM Stone. Jak wypadła, jakie są moje odczucia? Odpowiedź poniżej. Poniżej znajdziecie również przepis na pysznego łososia w ziołach, z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szparagową.

Firma Tescoma powstała w roku 1992. Jest czeską marką stawiającą głównie na jakość, nowe technologie i oryginalny design. Asortymentem firmy jest ponad 2000 różnych produktów, ułatwiających pracę w kuchniach domowych, jak i profesjonalnej gastronomi.

W moje ręce ostatnio wpadła patelnia z linii i- PREMIUM Stone o średnicy 26cm.
Patelnia naprawdę mnie zaskoczyła. Jest dosyć masywna, przez co dobrze i pewnie leży w dłoni. Pokryta jest mocno chropowatą powłoką antyadhezyjną, która pomaga w równomiernym smażeniu potraw bez ryzyka ich przypalenia.

Patelni możemy używać na niemal każdym rodzaju kuchenek. Przeznaczona jest do kuchni elektrycznych, gazowych, szklano-ceramicznych oraz co ciekawe, nawet indukcyjnych.

Patelnię z powodzeniem możemy myć w zmywarce, jednak po jej dłuższym użytkowaniu zużywałem, że wcale nie ma takiej potrzeby, ponieważ potrawy smażone na tej patelni zgodnie z zapewnieniami producenta nie przypalają się i nie przywierają do dna, co zdecydowanie ułatwia jej czyszczenie. Jedną z ważniejszych rzeczy, o której warto tutaj wspomnieć jest fakt, że na patelnię otrzymujemy aż 5 lat gwarancji, przez co raz kupiona, służyć nam będzie przez długi czas.

Patelnia marki Tescoma już od początku zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Jej ciekawy wygląd, chropowata powłoka i grube, solidne dno świadczy o bardzo wysokiej jakości wykonania. Z powodzeniem mogę Wam ją polecić. Na razie nie dopatrzyłem się jej wad. Mam nadzieję, że wraz z upływem czasu nie ulegnie to zmianie. Myślę, że jeżeli zdecydujecie się na zakup patelni z tej linii, będziecie równie zadowoleni. Moim zdaniem patelnia o średnicy 26 jest najbardziej uniwersalna, ponieważ jest nie za duża i jednocześnie nie za mała. W ofercie znaleźć możecie również rozmiary 20, 24, 28 i 30 cm.

Pyszny łosoś w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szpragową

Pyszny łosoś pieczony w ziołach z ziemniakami i fasolką szparagową. Idealna propozycja na obiad, który zrobisz w kilkadziesiąt minut. Spróbuj!
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 25 minutes

Składniki:

  • łosoś 300 g
  • łyżki oliwa 2-3
  • sok z cytryny z 1/2 cytryny
  • czosnek 1 ząbek
  • koperek 1 mały pęczek
  • natka pietruszki 1 mały pęczek
  • sól, pieprz (do smaku)

Dodatkowo: pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa

    Wykonanie

    • Łososia myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, drobno posiekanymi ziołami, przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Marynatą pokrywamy łososia i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą morska, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą rozmarynu. Polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza do zarumienienia. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie al dente.
    • Na patelni roztapiamy masło i dodajemy zamarynowanego łososia. Smażymy około 5-10 minut, aż łosoś będzie gotowy. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szparagową.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:
        łosośobiadrybyzioła

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!