Quiche z szynką, pomidorami i rukolą. Dzisiaj zapraszam Was na pyszną tartę (quiche) z dodatkiem szynki, pomidorów, rukoli bądź szpinaku! Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Quiche z szynką, pomidorami i rukolą
Quiche z szynką, pomidorami i rukolą. Bardzo ciekawa wytrawna potrawa, która pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj jej koniecznie!
Składniki:
- mąka pszenna 125 g
- masło 65 g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- sól szczypta
- szalotka 2
- szynka 80 g
- duży pomidory 1
- pomidorki koktajlowe kilka
- szpinak (można zastąpić rukolą) 1 garść
- jajka 2
- śmietana 30% 100 ml
- ser żółty 100 g
- gałka muszkatołowa szczypta
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Podsmażamy drobno posiekane szalotki, posiekaną w paseczki szynkę, w kostkę pomidora i w plasterki pomidorki koktajlowe. Smażymy razem przez około 5 minut. Pod koniec dorzucamy szpinak lub rukolę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim prostokątną formę (do tarty lub keksówkę) tworząc ok. 2cm krawędź. Do formy przekładamy podsmażoną szynkę i warzywa
- W misce jajka rozbijamy ze szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Dolewamy śmietanę 30% i starty żółty ser.
- Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: