Risotto ze szparagami i pomidorami to pomysł na rewelacyjny, sezonowy obiad w śródziemnomorskim stylu.
Risotto ze szparagami i pomidorami
Składniki:
- szklanki ryż arborio 1/2
- pęczka zielone szparagi 1/2
- szalotka 2
- garść przekrojonych pomidorki koktajlowe
- szklanki białe wino 1/3
- bulion 500 ml
- łyżki masło 2
- łyżki oliwa 2
- garść tartego parmezan 1
Wykonanie
- Na patelni roztapiamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Na tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i szparagi.
- Dosypujemy ryż i chwilę razem smażymy.
- Dodajemy pomidorki koktajlowe, dolewamy wino, zwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania.
- Dodajemy gorący bulion w takiej ilości by przykrył składniki. Ponownie doprowadzamy do odparowania i czynność powtarzamy do czasu aż ryż będzie al dente.
- Gotowy ryż zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan i posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy. Podajemy z dodatkową ilością parmezanu.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: