Rolada żyrafa. Co by tutaj o niej napisać…? Genialna w swojej prostocie. Biszkopt, banan, dżem i krem z dodatkiem mascarpone. Z pewnością warta wypróbowania! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Rolada żyrafa
Rolada żyrafa jest niebanalnym ciastem, które swoim niecodziennym wyglądem i smakiem zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przepis na Cookuj.pl!
Składniki:
Biszkopt:
- jajka 5 sztuk
- cukier 7 łyżek
- mąka pszenna 3/4 szklanki
- olej 45 ml
- woda 1/3 szklanki
- kakao 2-3 łyżki
Dodatkowo:
- śmietana 30% 300 ml
- mascarpone 150 g
- cukier puder 2 łyżki
- dżem (u mnie z owoców leśnych) słoiczek
- banany 1,5
Do nasączenia:
- herbata (zaparzona) 3/4 szklanki
- sok z malin 2 łyżki
- cukier 1 łyżeczka
Wykonanie
- 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru cały czas ubijając. W osobnej misce żółtka rozcieramy z pozostałym cukrem na jasną masę. Dodajemy olej, wodę i mąkę. Do gładkiej masy dodajemy ubite białka mieszamy za pomocą szpatułki. Blachę piekarnikową (moja ma wymiary ok.35x40) wykładamy papierem do pieczenia. Ok. 7 łyżek ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i rysujemy nią wzór żyrafy.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 3-4 minuty. W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wyciągnięte z piekarnika "kontury" odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie rozsmarowujemy na nich pozostałe ciasto. Pieczemy w tej samej temperaturze około 12-15 minut (najlepiej sprawdzić delikatnie patyczkiem).
- Gotowy biszkopt szybko odwracamy i przekładamy na ściereczkę, ściągamy papier do pieczenia. Odwracamy ciasto tak, by wzór był pod spodem i szybko zawijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia.
- W tym czasie przygotujemy nadzienie. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dorzucamy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy do połączenia.
- Zimną roladę delikatnie rozwijamy. Nasączamy herbatą. Smarujemy dżemem owocowym a następnie kremem z mascarpone. Przy prawym boku wzdłuż układamy banany i całość dość ciasno zwijamy. Przechowujemy w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: