Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym to mój pomysł na pyszny, niewymagający obiad bez dodatku mięsa. Zrobicie je naprawdę szybko i zapewniam, że zjecie z wielką przyjemnością!
Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym
Składniki:
Bakłażany z kuskusem
- sztuki bakłażan 2
- sztuka cebula 1
- ząbki posiekane czosnek 3
- niewielka posiekana papryczka chili 1
- sztuka u mnie czerwona papryka 1
- ok. 2/3 szklanki kuskus
- ok 1/2 l bulion
- łyżki posiekanej pietruszka 4
- ok. 60g parmezan
- sól pieprz
Dodatkowo: parmezan / feta / mozzarella (ok. 50g do środka każdej roladki)
Sos pomidorowy
- szklanka passata 1
- sól pieprz
- łyżki posiekanej pietruszka 2
- ząbki starte lub przeciśnięte przez praw czosnek 2
Wykonanie
- Bakłażany umyj, osusz i pokrój w ok. 1cm plastry (po długości). Posyp solą z obu stron i odstaw na 20 minut. Po tym czasie bakłażany zgrilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe odstaw do przestudzenia (najlepiej pod przykryciem).
- Na patelni z łyżką oliwy podsmaż razem cebulę, czosnek i papryczkę chili przez 3-4 minuty.
- Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze przez 6 minut.
- Dodaj sypki kuskus, wymieszaj składanki i całość zalej gorącym bulionem. Odstaw pod przykryciem na 3-4 minuty.
- Dodaj pietruszkę i parmezan. Dokładnie wymieszaj.
- Na każdy z plastrów bakłażana nałóż kuskus i dodatkowo łyżeczkę sera. Zawiń tworząc roladkę.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Gotowy sos wylej do żaroodpornego naczynia. Na sosie ułóż roladki i zapiecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed umieszczeniem w piekarniku roladki możesz posypać dodatkową ilością sera.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: