Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami. Nieubłaganie kalendarzowa jesień rozpoczęła się już jakiś czas temu… Zimne poranki, wieczory, częste deszczowe dni zaczynają dawać się we znaki. Dlatego w najbliższym czasie coraz częściej zaczną gościć na moim stole ciepłe, rozgrzewające dania oraz mocno przyprawione korzenną kompozycją desery. Dzisiaj zapraszam Was na kawałek pysznej, mocno rustykalnej tarty z gruszkami, jabłkami i nutą cynamonu. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami
Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami. Połączenie kruchego ciasta i owocowego nadzienia przyprawionego cynamonem. Spróbuj tego przepisu, zachwyć bliskich!
Składniki:
- mąka pszenna 230 g
- masło 140 g
- jajka 1
- cukier z wanilią 3/4 łyżki
- cukier puder 3 łyżki
- sól 1/3 łyżeczki
Dodatkowo:
- gruszki 3
- jabłka 2
- cukier 1 łyżka
- mąka pszenna 1 łyżka
- cynamon duża szczypta
- cukier puder (do posypania, opcjonalnie)
Wykonanie
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie siekamy, następnie wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.W tym czasie gruszki i jabłka obieramy, myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na kawałki. Przekładamy do miski. Posypujemy cukrem, cynamonem i łyżką mąki. Mieszamy dokładnie.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Na środku (tortownicą o śr. 25cm) odciskamy okrągły kształt. W tym miejscu układamy owoce, a następnie zawijamy pozostały rant do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: