Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem. Dzisiaj mam dla Was pomysł na wiosenny obiad, który ostatnio narodził się w mojej głowie. Mimo, że początkowo sam nie do końca byłem do niego przekonany teraz stwierdzam, że był genialny! Ryż jaśminowy smażony z kurczakiem, porem i botwinką. Smakuje wspaniale – uwierzcie mi. Więcej moich sezonowych przepisów znajdziecie TUTAJ.
Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem - przepis
Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem to sezonowa propozycja na pyszne wykorzystanie botwinki w prostym, szybkim i niebanalnym daniu obiadowym.
Składniki:
- szalotka 2 większe
- masło 2-3 łyżki
- oliwa 1 łyżka
- por 1/2
- ryż jaśminowy 125 g
- białe wino 1/3 szklanki
- bulion 600 ml
- filet z kurczaka 1 pojednyńczy
- botwinka 1 pęczek
- sól, pieprz do smaku
- koperek posiekany 2 łyżki
*Ilość bulionu może delikatnie się różnić. Czasem będzie potrzebne użycie nieco większej lub mniejszej ilości.
Wykonanie
- Szalotki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pora przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Smażymy na rozgrzanym maśle z oliwą do czasu, aż składniki nieco zmiękną. Po tym czasie na patelnie dosypujemy ryż i smażymy razem około 3 minut. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i mieszając czekamy, aż wino odparuje. Dolewamy tyle gorącego bulionu (powinien cały czas się gotować), by przykrył całość. Gdy ryż wchłonie cały wywar znów dolewamy go stopniowo do czasu, aż ryż będzie al dente.
- W międzyczasie kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na osobnej patelni. Botwinkę dzielimy na 3 części (buraczki, łodyżki i liście). Buraczki kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do ryżu, po 3 minutach dorzucamy posiekane łodyżki, po kolejnych 2 minutach posiekane liście. Dorzucamy kurczaka i całość dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez 3-4 minuty, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością bulionu. Gotowy ryż doprawiamy posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: