Sałatka z awokado, gruszką i granatem. Soczysta gruszka, dojrzałe awokado i chrupiące, mocno czerwone pestki granatu – wszystko w towarzystwie Waszej ulubionej zieleniny, skropione miodowym winegretem, to doskonała propozycja na coś, co jest jednocześnie szybkie, proste i nienudne. Więcej moich przepisów na sałatki znajdziecie TUTAJ.
Sałatka z awokado, gruszką i granatem
Sałatka z awokado, gruszką i granatem. Dojrzałe awokado, soczysta gruszka i chrupiące, czerwone pestki granatu - wszystko skropione miodowym winegretem.
Składniki:
Winegret:
- miód 1 łyżka
- sok z cytryny 1 łyżka
- oliwa 3-4 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Sałatka`
- rukola 1 garść
- roszponka 1 garść
- szpinak 1 garść
- sałata rzymska 1 garść
- awokado (dojrzałe) 1
- gruszka (soczysta) 1
- granat ziarenka z 1/2 owocu
Wykonanie
- Rukolę, roszponkę, szpinak i porwaną sałatę rzymską myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Gruszkę obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w paseczki. Gruszkę i awokado układamy na sałacie. Posypujemy granatem. W słoiczku mieszamy razem składniki winegretu i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: