Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami jest doskonałą propozycją szybkiego lunchu, przygotowaną bez użycia mięsa. Pieczone bataty już kiedyś pojawiły się na blogu. Dzisiaj przedstawiam je w nieco innej formie i kompozycji, doprawione tymiankiem i papryką, które doskonale komponują się z pomidorkami, ogórkiem i czarną fasolą. Sałatkę polałem szybkim sosem winegret przygotowanym z zaledwie kilku składników, ale w wersji nieco bardziej kalorycznej, z powodzeniem możecie zastąpić go również szybkim sosem czosnkowym lub jogurtowo-miętowym. Dla wzbogacenia sałatki dodatkowo dorzucić możecie również ser feta, mozzarellę czy nieco bardziej charakterny ser pleśniowy.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami - przepis
Składniki:
Pieczone bataty:
- bataty średniej wielkości 1
- oliwa 2 łyżki
- tymianek suszony szczypta
- papryka słodka szczypta
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- sałata 1/2 główki
- fasola czarna 1/2 puszki
- ogórek świeży 1/2
- pomidory koktajlowe garść
- cebula cienko posiekana* 1
Sos winegret:
- oliwa 3-4 łyżki
- miód 1 łyżka
- sok z limonki 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
* Cebulkę dodatkowo namoczyłem w wodzie z sokiem z buraka. Sprawiło to, że cebula straciła nieco swoją ostrość i nabrała ładnego koloru.
Wykonanie
- Batata obieramy i kroimy w większą kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, przyprawiamy tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.Sałatę porywamy na mniejsze części. Układamy na talerzu. Dodajemy czarną fasolę, przekrojone pomidorki koktajlowe, pokrojonego w plastry ogórka, cebulkę i upieczonego batata.Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.