Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką. W upalne dni, większość z nas raczej nie ma ochoty na ciężkie dania, dlatego dzisiaj przybywam z przepisem na pyszną i lekką sałatkę, którą przygotujecie w kilka minut. Możemy ją zajadać samą lub w wersji dodatku obiadowego. Połączenie brokuła, rzodkiewek i jajek doskonale dopełnia lekko orzechowa w smaku rukola i garść świeżych liści szpinaku.
Przy zakupie brokułu zawsze zwracam uwagę na to, by jego główki możliwie ściśle do siebie przywierały i miały intensywny ciemnozielony kolor. Brokuł nie powinien mieć żadnych żółtych przebarwień, bo to niestety oznacza, że nie jest najświeższy.
Do sałatki proponuję szybki sos czosnkowy, który idealnie komponuje się z pozostałymi dodatkami. Z powodzeniem możecie dodać do sałatki 1/2 szklanki kuskusu, a stanie się nieco bardziej treściwa. Więcej moich przepisów na sałatki znajdziecie klikając TUTAJ.
Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką - przepis
Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką to pomysł na pyszną i lekką sałatkę, którą przygotujecie w kilka minut. Idealny lekki obiad lub dodatek do niego.
Składniki:
Sałatka:
- szpinak 1 duża garść
- rukola 2 garści
- brokuł 1
- jajka 3
- rzodkiewki kilka sztuk
- migdały prażone 1 łyżka
Ziołowy sos czosnkowy:
- jogurt naturalny 1/2 szklanki
- majonez 1-2 łyżki
- czosnek 1-2 ząbki
- natka pietruszki posiekana 1 łyżka
- szczypiorek posiekany 1 łyżka
- koperek posiekany 1 łyżka
- oregano 1 szczypta
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Szpinak i rukolę myjemy, a następnie dokładnie osuszamy. Przekładamy do miski. Brokuła kroimy w mniejsze różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze przez około 6-7 minut. W międzyczasie gotujemy również jajka na półtwardo lub twardo (ok 5-6 minut). Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy z rukolą i szpinakiem, dodajemy jajka.
- W misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, majonez i przeciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy posiekane zioła, oregano, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: