Sałatka Cezar z szynką parmeńską i parmezanem. Przepisów na Cezara jest pewnie tyle, ilu kucharzy. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami moją wersją tej sałatki, która jest moim zupełnym numerem jeden. Połączenie chrupiącej rzymskiej sałaty, grzanek i szynki parmeńskiej w towarzystwie pysznego, nieco lżejszego niż oryginalnie sosu.

Sałatka Cezar z szynką parmeńską
Sałatka Cezar z szynką parmeńską i parmezanem. Połączenie rzymskiej sałaty, grzanek i szynki parmeńskiej w towarzystwie lżejszego niż oryginalnie sosu.
Składniki:
Sałatka:
- sałata rzymska 1 główka
- szynka parmeńska 100 g
- ulubione pieczywo 2-3 kromki
- parmezan tarty 1 duża garść
Sos:
- jogurt naturalny 3 łyżki
- majonez 2 łyżki
- ocet balsamiczny 1 łyżeczka
- czosnek przeciśnięty przez praskę 1 niewielki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Sałatkę dzielimy na pojedyncze liście, dokładnie myjemy i osuszamy. Rozkładamy na płaskim talerzu. Pieczywo kroimy w niewielką kostkę i podpiekamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy do zarumienienia. Grzankami posypujemy sałatkę, dodajemy szynkę parmeńską.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: