
Sałatka grecka
Składniki:
Sałatka
- kilka liści sałata rzymska
- duży pomidor 1
- garść przekrojonych pomidorki koktajlowe
- u mnie czerwonej papryka 1/2,
- kilka sztuk pokrojone w plastry rzodkiewka
- garść ugotowanej fasolka szparagowa
- ok. 50g pokruszonego (opcjonalnie) ser feta
Dressing
- łyżek oliwa 5
- łyżeczka musztarda 1
- łyżki sok z cytryny 1-2
- ząbek czosnek 1
- łyżki posiekanego koperek 2-3
- sól pieprz
Wykonanie
- Sałatę myjemy i osuszamy. Pomidory przekrawamy na pół i kroimy w plastry, pomidorki koktajlowe przekrawamy na połowy. Fasolkę szparagową wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3-4 minut. Gotową odcedzamy i umieszczamy w zimnej wodzie. Na talerzu układamy sałatkę, wszystkie warzywa i ser (jeśli używamy).
- Składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania emulsji (najlepiej umieścić wszystkie składniki w słoiku, zakręcić i energicznie wstrząsnąć).
- Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: