Sałatka z jajkiem, ogórkiem i awokado to doskonała propozycja na lekki obiad lub zdrowy dodatek do niego, który przygotujesz błyskawicznie! Duża dawka zieloności w towarzystwie jajka i prostego sosu jogurtowego.
Jeśli szukasz dzisiaj pomysłu na danie (prawie) fit, ta salatka jest niemal stworzona dla Ciebie. Sałata, ogórek, awokado i jajko polane prostym sosem jogurotwym sprawdzi się świetnie również jako lunch, który możesz zabrać ze sobą w lunchboxie. Doskonała jest równiez jako dodatek obiadowy, np. do tego gulaszu wieprzowego z cydrem lub tych pieczonych kotletów mielonych z pomidorową glazurą. Z powodzeniem możecie dorzucić do niej rowniez jakiś chrupiący dodatek – np. pestki dyni, nasiona słonecznika czy orzechy. W wersji mniej fit doskonały będzie tutaj również podsmażony kurczak, a wersji bardzo kalorycznej podsmażony boczek.
Zobacz mój przepis na sałatkę z jajkiem, ogórkiem i awokado:
Sałatka z jajkiem, ogórkiem i awokado
Składniki:
Sałatka:
- sałata 3 duże garści
- jajka 3
- ogórek 1 mniejszy
- awokado 2 mniejsze
Sos jogurtowy:
- jogurt naturalny 7 łyżek
- śmietana 18% 2 łyżki
- majonez można pominąć lub zastąpić jogurtem 1-2 łyżki
- czosnek można pominąć 1 mały przeciśnięty ząbek
- sok z limonki kilka kropel
Dodatkowo: 2-3 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, koperek, natka pietruszki)
Wykonanie
- Jajka umieszczamy w niewielkim garnuszku wypełnionym wodą i gotujemy przez około 8 minut.
- Sałatę dokładnie myjemy, porywamy i układamy na talerzu. Dodajemy pokrojone w kostkę awokado, pokrojony w plastry ogórek i przekrojone w ćwiartki jajko.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu. Sałatkę polewamy tuż przed podaniem.