Nie macie już pomysłu na sałatkę, którą podacie do obiadu? Ta sałatka obiadowa – prosta i pyszna – będzie świetną propozycją! Bardzo często często pojawia się ona na moim stole – koniecznie wypróbujcie ją i Wy.
Sałatka obiadowa jest świetnym pomysłem na ciekawy dodatek do obiadu, ale bez problemu stanowić może ona również samodzielny obiad. Doskonała mieszanka sałaty, aromatycznej rukoli i mnóstwa warzyw. Wszystko zalane jest bardzo prostym winegretem, który dopełnia całość. Znajdziecie w niej również chrupiący element w postaci ziaren słonecznika, który możecie zastąpić jednak dowolnym innym składnikiem – np. pestkami dyni czy orzechami włoskimi lub migdałami. Jeśli znudzi Wam się już klasyczna wersja tej sałatki możecie dodać do niej np. jajko i rzodkiewki, a całość polać sosem czosnkowym lub jogurtowym zamiast winegretu. Jeszcze więcej moich przepisów na sałatki znajdziecie TUTAJ.
Wypróbujcie mój przepis na sałatkę obiadową:
Sałatka obiadowa
Jeśli szukasz prostego warzywnego dodatku do swojego obiadu, ta sałatka obiadowa jest idealną propozycją! Spróbuj!
Składniki:
- sałata lodowa
- rukola
- pomidory
- papryka
- ser feta
- cebula czerwona
- ziarna słonecznika
Sos winegret:
- oliwa
- ocet balsamiczny
- miód
- czosnek
- sól pieprz
Nie podaję dokładnej ilości składników sałatki, ponieważ można je dowolnie zmieniać :)
Wykonanie
- Sałatę lodową myję, osuszam, porywam na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Dorzucam rukolę. Mieszam razem. Pomidory, paprykę i fetę kroję w kostkę, cebulkę w półplasterki. Rozkładam na sałacie. Ewentualnie posypuję podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
- Do 2 łyżek różowego octu balsamicznego dodaję łyżeczkę dobrego miodu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie łączę. Delikatnym strumieniem dolewam oliwę z oliwek cały czas mieszając. Doprawiam solą i pieprzem. Sałatę polewam sosem tuż przed podaniem.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: