Sałatka z kaszą gryczaną, jabłkiem i awokado, czyli kolejny pyszny pomysł na bardzo proste fit danie, które przygotujecie w kilkanaście minut. Połączenie bezglutenowej gryki, sałaty, jabłek, awokado i rodzynek to idealna propozycja na treściwą i niebanalną sałatkę. Polana winegretem stanowić może lekką kolację lub zdrowy obiad, który bez przeszkód zabierzecie również ze sobą do pracy.
Sałatka z kaszą gryczaną, jabłkiem i awokado - przepis
Sałatka z kaszą gryczaną, jabłkiem i awokado, czyli pyszny, bezglutenowy pomysł na bardzo proste fit danie, które przygotujecie w kilkanaście minut.
Składniki:
- kasza gryczana 200 g
- jabłka niewielkie 2
- awokado 1
- sałata masłowa 2 garści
- rodzynki 1 garść
- orzechy włoskie posiekane 1 garść
Dressing:
- oliwa 3 łyżki
- sok z cytryny 3 łyżki
- musztarda 1 łyżeczka
- syrop klonowy 1 łyżeczka
- czosnek 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przez około 10 minut. Ugotowaną kaszę odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w cienkie słupki jabłka, w plastry awokado, porwaną sałatę i orzechy.
- W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop klonowy, przeciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Gotowym winegretem polewamy sałatkę tuz przed podaniem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: