Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą – doskonała zarówno jako samodzielne, lekkie danie, przystawka, ale także dodatek do obiadu. Pycha!
Buraki to fantastyczne polskie warzywa, o właściwościach których wspominałem Wam już w ostatnim przepisie na sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem. W skrócie wspomnę tylko że, stanowią one doskonałe źródło wielu korzystnych dla zdrowia minerałów, jak żelazo, magnez lub potas, ale także witamin z grupy C, A czy K. Posiadają one także spore ilości substancji krwiotwórczych, przez co bardzo często zalecane są wszystkim, którzy posiadają jakiekolwiek problemy z morfologią czy prawidłowym ukrwieniem.
Wiele osób jednak niekoniecznie pała do buraków zbytnią sympatią. Ja jednak jestem zdecydowanie osobą, której przekonywać do nich nie trzeba i zajadam je pod wieloma postaciami. Uwielbiam je zarówno w formie chyba najbardziej znanej, czyli tartych, podanych jako dodatek do obiadu, ale także surowej (soki), gotowanej czy pieczonej. W dzisiejszym przepisie na tej ostatniej chciałbym się właśnie skupić i pokazać Wam zupełne inne oblicze buraków, bo nie da się ukryć, że buraki pieczone smakują zupełnie inaczej niż klasyczne. Mają one zdecydowanie więcej smaku i zaryzykuję stwierdzeniem, że mogą one zasmakować nawet zadeklarowanym przeciwnikom buraków. Pieczone buraki przyrządzam naturalnie w piekarniku, nie obierając ich, jednak dokładnie uprzednio szorując. Każdy burak z osobna polewam kilkoma kroplami oliwy, posypuję szczyptą soli i pieprzu, owijam folią i piekę. Trwa to dosyć długo, ale pieczenie buraków zależy w głównej mierze od ich wielkości. Niewielkich rozmiarów buraczki jesteśmy w stanie upiec już w ok. 60 minut. Średnie i duże okazy będą musiały spędzić w piecu proporcjonalnie więcej czasu.
Proponuję Wam dzisiaj przygotowanie buraków w formie wg. mnie możliwie najsmaczniejszej, jeśli jednak nie macie piekarnika lub po prostu ochoty na ich pieczenie, zawsze możecie je ugotować lub zakupić już ugotowane buraki w markecie, które także sprawdzą się w dzisiejszej sałatce bardzo dobrze.
Gotowe buraki podaję już tylko z charakterystyczną, nieco orzechową, rukolą, serem feta i świeżym ogórkiem, a całość zwieńczam prostym winegretem.
Taka prosta sałatka to doskonałe samodzielne, wegetariańskie danie, ale także przystawka, kolacja czy dodatek do obiadu :)
Warto jej spróbować!
Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą
Składniki:
Pieczone buraki:
- większe buraki 2-3
- łyżek oliwa 4-6
- sól pieprz
Dodatkowo:
- duże garści rukola 2-3
- ok. 60g pokruszonej feta
- niewielki ogórek 1
Sos winegret:
- szklanki oliwa 1/3
- łyżeczki sok z cytryny 2
- większy ząbek czosnek 1
- łyżki posiekanej koperek 2
- łyżeczki miód 1/2
Wykonanie
Pieczone buraki:
- Buraki dokładnie szorujemy i każdy zawijamy w folię aluminiową polewając je ówcześnie oliwą i lekko doprawiając solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni przez 60-90 minut (w zależności od wielkości, polecam użycie mniejszych okazów).
- Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Sałatka:
- Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone buraczki i ogórka, posypujemy pokruszoną fetą. W miseczce energicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.