Nie ważne, czy szukasz pysznego pomysłu na danie bez mięsa, lekki obiad czy może niebanalny dodatek do niego – w każdym wypadku ta sałatka z żurawiną, awokado i fetą podana z żurawinowym dressingiem sprawdzi się świetnie!
Przyznaję się bez bicia, że żurawina jeszcze do nie dawna kojarzyła mi się tylko z sosem na jej bazie zamkniętym w słoiczku. Sprawdza się on fenomenalnie do serów, wędlin czy mięs. Ostatnio natknąłem się jednak na żurawinę w wersji świeżej – jak to ja, nie mogłem przejść obok niej obojętnie i w tym tygodniu na blogu rządzi własnie ona! ;) W poniedziałek dzieliłem się z Wami przepisem na naprawdę pyszne bułeczki cynamonowe z żurawiną. Dzisiaj mam smakowitą propozycję na niebanalną sałatkę doskonałą na każdą okazję. Przygototujecie ją błyskawicznie! Do jej przyrządzenia możecie wykorzystać żurawinę gotowaną w syropie – tak jak ja to zrobiłem (przepis na ugotowanie żurawiny w syropie znajduje się w przepisie na bułeczki o których wspominam wcześniej), ale jeżeli nie macie na to czasu możecie skorzystać również z żurawiny w wersji suszonej. Zawsze będzie pysznie! :)
Sałatka z żurawiną, awokado i fetą
Składniki:
Sałatka:
- duże garści porwanej sałata 2
- g gotowanej w syropie lub suszonej żurawina 70
- awokado 1
- mniejsze pomidory 2
- g pokrojonej lub pokruszonej feta 50
- Dressing:
- łyżki dżem lub syrop żurawinowy 2
- łyżeczka pominąć w przypadku słodkiego syropu miód 1
- łyżka polecam różowy ocet balsamiczny 1
- łyżki oliwa 3-4
- sól pieprz
Wykonanie
- Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy na talerzu. Dodajemy żurawinę ugotowaną w syropie lub suszoną, pokrojone w plasterki awokado i w kostkę pomidory. Dorzucamy pokrojoną w większą kostkę lub pokruszoną fetę.
- W miseczce łączymy ze sobą dżem lub syrop żurawinowy z miodem (jeśli używamy), octem balsamicznym i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
- Porada: Sałatkę możemy wzbogacić również posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub laskowymi.