W ostatnim czasie na blogu pojawia się zdecydowanie zbyt mało klasycznych, rodzinnych przepisów, które doskonale sprawdzą się np. na niedzielnym stole. Obiecuję, że w najbliższym czasie pojawi się ich zdecydowanie więcej! Tymczasem dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania tego pysznego przepisu na schab duszony z warzywami. Mięso z tego przepisu wychodzi niezwykle miękkie i kruche, a sos bardzo pyszny i aromatyczny. Swój schab podałem w towarzystwie gotowanej kaszy pęczak i prostej sałatki z ogórków i pomidorów. Doskonale smakował będzie jednak również z kaszą jęczmienną czy gryczaną, ale także ziemniakami czy kuskusem. Zamiast sałatki, możecie podać go z klasyczną surówką z marchewki lub selera. W każdym połączniu ten schab duszony z warzywami smakuje doskonale i z pewnością zachwyci wszystkich domowników!
Schab duszony z warzywami
Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania przepisu na schab duszony z warzywami. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i kruche, a sos pyszny i aromatyczny. Swój schab podałem w towarzystwie gotowanej kaszy pęczak i prostej sałatki z ogórków i pomidorów. Wspaniały obiad! :)Składniki:
- schab 1 kg
- por 1 niewielki
- marchewka 1 większa
- seler naciowy 2-3 gałązki
- cebula 1 większa
- czosnek 2 ząbki
- bulion nieco ponad litr
- papryka słodka szczypta
- papryka ostra szczypta
- oregano szczypta
- majeranek szczypta
- sos sojowy dla koloru (opcjonalnie) 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- mąka pszenna 1 łyżka
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
Do podania: dowolna kasza (u mnie pęczak), ziemniaki, kluski śląskie... oraz prosta sałatka z winegretem lub surówka
Wykonanie
- Schab myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 1,5cm plastry. Obsmażamy z obydwu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.W większym naczyniu, na łyżce masła i oliwy, podsmażamy posiekany drobno por, cebulę i czosnek. Po 5-10 minutach dorzucamy posiekaną w półplasterki marchewkę i seler (w całości). Smażymy jeszcze ok. 7 minut.Warzywa zalewamy gorącym bulionem. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, oregano, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.Dorzucamy mięso i pod przykryciem dusimy (mieszając i obracając mięso co jakiś czas) do miękkości, przez ponad godzinę.Gotowe mięso przekładamy na talerz. Z sosu usuwamy seler i zagęszczamy go rozrobioną z wodą mąką (energicznie mieszając). Zagęszczony sos doprowadzamy do zagotowania i ponownie wrzucamy do niego mięso.Podajemy z wybranymi dodatkami.
Schab duszony z warzywami
Składniki:
- schab 1 kg
- por 1 niewielki
- marchewka 1 większa
- seler naciowy 2-3 gałązki
- cebula 1 większa
- czosnek 2 ząbki
- bulion nieco ponad litr
- papryka słodka szczypta
- papryka ostra szczypta
- oregano szczypta
- majeranek szczypta
- sos sojowy dla koloru (opcjonalnie) 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- mąka pszenna 1 łyżka
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
Do podania: dowolna kasza (u mnie pęczak), ziemniaki, kluski śląskie... oraz prosta sałatka z winegretem lub surówka
Wykonanie
- Schab myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 1,5cm plastry. Obsmażamy z obydwu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.W większym naczyniu, na łyżce masła i oliwy, podsmażamy posiekany drobno por, cebulę i czosnek. Po 5-10 minutach dorzucamy posiekaną w półplasterki marchewkę i seler (w całości). Smażymy jeszcze ok. 7 minut.Warzywa zalewamy gorącym bulionem. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, oregano, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.Dorzucamy mięso i pod przykryciem dusimy (mieszając i obracając mięso co jakiś czas) do miękkości, przez ponad godzinę.Gotowe mięso przekładamy na talerz. Z sosu usuwamy seler i zagęszczamy go rozrobioną z wodą mąką (energicznie mieszając). Zagęszczony sos doprowadzamy do zagotowania i ponownie wrzucamy do niego mięso.Podajemy z wybranymi dodatkami.