Sernik Tiramisu – pyszny deser, który przygotujecie bez użycia piekarnika. Nie jest zdecydowanie klasyczne tiramisu, które przygotujecie z serków mascarpone, jednak równie pyszny sernik na zimno, o kawowym aromacie. Jest fantastyczny – prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu. Przy dobrej organizacji jesteście w stanie przygotować go w znacznie mniej niż podane 50 minut. Raz przygotowany nieco uzależnia i po spróbowaniu z pewnością jeszcze do niego powrócicie. Biszkopty namoczone w kawie, które stanowią spód i boki tego pysznego ciasta, masa serowa przygotowana z twarogu i kakao. Klasyczne składniki, które tworzą pyszny deser. Wypróbujcie koniecznie ten sernik tiramisu i podzielcie się swoją opinią na temat tego przepisu w komentarzu. Zapewniam, że na pewno nie pożałujecie jego przygotowania! Jeszcze więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Sernik à la Tiramisu
Składniki:
Spód
- ciastka pełnoziarniste 200 g
- masło 60 g
Masa serowa
- twaróg (3-krotnie zmielony) 500 g
- mascaropne 250 g
- Amaretto 4-5 łyżek
- mleko 1 szklanka
- żelatyna 20 g
- cukier brązowy 180 g
Dodatkowo:
- biszkopty (podłużne) 300 g
- kawa (zaparzona) 200 ml
- Amaretto 1 kieliszek
- cukier 1 łyżka
- czekolada mleczna do posypania
Wykonanie
- Ciasteczka połamane na mniejsze części wraz z roztopionym masłem umieścić w blenderze lub malakserze. Zmiksować. Przełożyć na tortownicę wyłożoną ówcześnie papierem do pieczenia. Wyrównać i wklepać ciasteczka tworząc spód sernika. Podłużne biszkopty przełamać na 2/3 lub na pół by nie wystawały poza formę. Delikatnie wpychając w ciasteczkowy spód obłożyć nimi boki. Schłodzić w lodówce przez około 25 minut.
- Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować i gorącym zalać żelatynę dokładnie mieszając. Odstawić do ostudzenia.
- W misie miksera umieścić ser, cukier i zimną żelatynę. Miksować przez około 2 minuty. Po tym czasie dorzucić serek mascarpone i dolać Amaretto. Ponownie zmiksować do połączenia składników.
- Połowę masy wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na niej układać zamoczone w kawie (z likerem Amaretto i łyżką cukru) biszkopty. Tak by zakryć całą powierzchnie. Wylać pozostałą część masy, wygładzić, posypać kakao i startą czekoladą. Odstawić do schłodzenia na kilka godzin.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: