Sernik nowojorski z musem truskawkowym, czyli moja propozycja na wspaniały pieczony sernik podany ze świeżymi owocami, w formie musu. Sernik z tego przepisu wychodzi bardzo mokry, ciężki i kremowy. Idealnie słodki, ale nie przesłodzony. Sernik nowojorski pieczony jest w kąpieli wodnej, która sprawia, że upieczony będzie idealny. Warunkiem koniecznym przed nałożeniem musu przygotowanego ze zmiksowanych truskawek jest całkowite wystudzenie ciasta. Wystudzone polewamy owocami i pozostawiamy w formie do stężenia. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Po tym czasie rozpływa się już w ustach i z pewnością zachwyci nawet wybrednego fana słodkości. Wypróbujcie ten sernik nowojorski z musem truskawkowym i przygotujcie prosto pyszny deser. Jeszcze więcej moich przepisów na desery znajdziecie pod tym linkiem.
Sernik nowojorski z musem truskawkowym
Wypróbuj przepis na pieczony w kąpieli wodnej sernik nowojorski z musem truskawkowym i daj ponieść się przyjemności.
Składniki:
- ciastka pełnoziarniste 240 g
- masło 60 g
- twaróg (3-krotnie zmielony) 950 g
- cukier 250 g
- mąka pszenna 3 łyżki
- wanilia 1 laska
- aromat waniliowy kilka kropel
- skórka z cytryny 2 łyżeczki
- śmietana 18% 200 g
- jajka 3
- żółtko 1
- sok z cytryny 1,5 łyżeczki
Mus truskawkowy:
- truskawki 500 g
- cukier puder 3 łyżki
- żelatyna 3 łyżeczki
- woda 120 ml
Wykonanie
- Ciasteczka połamane na mniejsze części wraz z roztopionym masłem umieścić w blenderze lub malakserze. Zmiksować. Przełożyć na tortownicę wyłożoną ówcześnie papierem do pieczenia. Wyrównać i wklepać spód sernika. Odstawić do lodówki na 10 minut. Twaróg przełożyć do większej miski. Miksując dodawać wszystkie składniki masy (Nie mieszając zbyt długo, tylko do połączenia składników). Gotową masę odstawić na bok. W tym czasie formę dokładnie owinąć folią (najlepiej użyć spożywczej, jest bardziej szczelna. Należy jednak uważać, ponieważ może się stopić), po to by w razie nieszczelności do środka nie dostała się woda.Na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wkładamy tortownicę do większej formy wypełnionej do połowy wrzącą wodą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej przez około godzinę (czas pieczenia może się różnić i trwać nawet do 1,5 godziny). Aby sprawdzić czy sernik jest gotowy, należy patyczkiem dotknąć jego środka. Powinien być zwarty, nie wodnisty. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na około godzinę.Truskawki zmiksować z cukrem na gładką masę. Żelatynę zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Przelać do truskawek i zmiksować całość. Mus przelać na zimny sernik nowojorski i odstawić do stężenia. Najlepiej na kilka godzin.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: