Sernik oreo to doskonała propozycja dla fanów tych charakterystycznych ciasteczek, chociaż do gustu przypadnie on również tym, którzy wcale za nimi pozapadają! Jego smak jest naprawdę świetny, a przygotowanie bardzo proste! :)
Przepis ten wcale nie pojawia się dzisiaj na blogu po raz pierwszy. Najbardziej wytrwali Czytelnicy bloga mogą go już kojarzyć, ponieważ swoją premierę miał – uwaga – trzy lata temu! Właśnie tyle czasu minęło od momentu założenia blogu, a przepis na ten sernik oreo był jednym z pierwszych, które kiedykolwiek się na nim pojawiły. Z biegiem czasu jednak zważając na jego tragiczną jakość zdecydowałem się go ukryć, by właśnie dzisiaj powrócił w nowej, zupełnie odświeżonej formie.
Przepyszny pomysł na deser, który przygotujecie bez użycia piekarnika! Musicie go wypróbować :)
P.S. Przepis ten, wbrew pozorom, nie zawiera lokowania produktu ;)
Zobacz mój przepis na sernik oreo:
Sernik oreo (na zimno)
Składniki:
Spód:
- ciasteczka oreo ok. 250g
- masło 70 g
Masa serowa:
- twaróg 1,25 kg*
- pozostałe nadzienie z ciasteczek oreo
- śmietana 30% 500 ml
- cukier 220 g*
- żelatyna 4 łyżki
- woda 10 łyżek
- sok z z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
- śmietana 30% 150 g
- ciasteczka oreo kilka sztuk
* Zmielony najlepiej trzykrotnie (można zastąpić twarogiem sernikowym z wiaderka).
Wykonanie
- Ciasteczka oreo przekręcamy i pozbywamy się nadzienia (przyda się później) pozostawiając same czekoladowe spody . Czekoladową część ciasteczek przekładamy do naczynia blendera (rozdrabniacza) i dodajemy roztopione masło. Dokładnie miksujemy do czasu całkowitego pokruszenia ciastek i uzyskania struktury mokrego piasku. Tak przygotowany spód wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy (dociskamy) tak, by całe dno pokryte zostało ciastkami.
- Śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minutę. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej do czasu dokładnego rozpuszczenia.
- W misce mieszamy ze sobą twaróg, cukier puder, pozostałe nadzienie z ciasteczek oreo, żelatynę, sok z cytryny i ubitą śmietanę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy (polecam użycie miskera).
- Tak przygotowaną masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
- Gotowy sernik wyciągamy z formy. Dekorujemy ubitą śmietaną oraz ciastkami oreo. Przechowujemy w lodówce.
- Jeśli chcecie by sernik stał się jeszcze bardziej ciasteczkowy, dodajcie do masy dodatkowo kilka posiekanych ciastek.