Sernik z brzoskwiniami. Święta już niestety powoli dobiegają końca, ale na blogu wciąż pozostajemy w ich klimacie. Dzisiaj zapraszam Was na ciacho, którego nie mogło zabraknąć na moim świątecznym stole. Idealny na każdą okazję (chociażby na zbliżającego się Sylwestra czy Nowy Rok). Przepis na ten sernik pojawił się już kiedyś na blogu, ale uznałem, że potrzebuje lekkiej zmiany i odświeżenia, dlatego pojawia się jeszcze raz. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
W tym przepisie przyda się:
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami. Idealny, mokry sernik na kruchym spodzie z dodatkiem brzoskwiń i bezy z ubitych białek. Niezastąpiony w czasie Świąt.
Składniki:
Kruche ciasto:
- masło 200 g
- cukier 50 g
- mąka pszenna 3 szklanki
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- żółtka 5
- sól szczypta
- śmietana 18% 1-2 łyżki
Masa serowa:
- twaróg 1100 g*
- jajka 4
- budyń śmietankowy 4 łyżki
- masło 200 g
- cukier 1 i 1/2 szklanki
- skórka z cytryny 1 łyżeczka
- skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
- wanilia ziarenka z 1 laski
Dodatkowo:
- białka 5
- cukier 3/4 szklanki
- brzoskwinie 1-2 puszki**
*Przynajmniej dwukrotnie zmielonego.
** W zależności od preferencji. Ja dodaję ok. 1,5 puszki (850g).
Wykonanie
- Zimne masło (200g) siekamy wraz z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka i szczyptę soli. Zarabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało współpracować, dodajemy 1-2 łyżki śmietany. Dzielimy na 2 nierówne części (Jedną większą od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach naszej formy. Przy pomocy wałka przekładamy ciasto do blaszki. Mniejszą część ciasta wkładamy do lodówki.
- Ser miksujemy z jajkami, budyniem, cukrem i posiekanym na mniejsze kawałki ciepłym masłem by uzyskać jednolitą masę. Dodajemy skórki otarte z cytrusów i ziarenka wanilii lub aromat. Przelewamy masę serową na kruchy spód. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na masie serowej.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne dodajemy partiami cukier cały czas ubijając. Szklistą pianę przekładamy na brzoskwinie. Na wierzch ciasta ścieramy wcześniej schłodzoną, drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje schłodzone.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: