Sernik na zimno z galaretką – prosty, błyskawiczny w przygotowaniu i, co najważniejsze, niezwykle pyszny! Ciasto to jest moją propozycją przygotowaną z okazji Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. Główną ideą akcji jest własnoręczne przygotowanie i wręczenie bliskiej osobie słodkości, wykorzystując jako pretekst ważną okazję lub wręcz przeciwnie – robiąc to bez jakiejkolwiek okazji. Podziękuj w słodki sposób za wszystko lub za zupełną drobnostkę. 21 maja podejmij wyzwanie! Przyrządź z sercem (to warunek konieczny :) ) smakowity deser i obdaruj nim wybraną osobę – tak jak ja! Poniższy sernik często przygotowujemy w domu, dlatego uznałem go za doskonały prezent, który chciałbym wręczyć mamie wraz z podziękowaniem za wszystko. Nasunęły się ku temu dwie zbliżone w czasie okazje – Dzień Mamy i imieniny. Światowy dzień pieczenia z Kasią wypada w niedzielę – jest więc to idealny dzień by móc celebrować, rozkoszując się kawałkiem pysznego ciasta w towarzystwie bliskich i radosnej atmosferze.
Sernik na zimno z galaretką - przepis
Składniki:
Spód
- herbatniki 250 g
- kostka do pieczenia Kasia 100 g
Masa serowa
- twaróg trzykrotnie zmielonego 1,5 kg
- cukier puder 100 g
- skórka z 1/2 cytryny
- ziarenka z 1/2 wanilii wanilia
- śmietana 30% 250 ml
- żelatyna 4 łyżki
- mleko 100 ml
Dodatkowo
- galaretka owocowa 2
- truskawki 300 g
Wykonanie
- Ciasteczka miksujemy w naczyniu blendera. Dodajemy rozpuszczoną kostkę do pieczenia „Kasia” i dokładnie mieszamy. Ciasteczkami wysypujemy równomiernie spód tortownicy.
- Ser umieszczamy w misce. Dodajemy cukier puder, skórkę otartą z cytryny i ziarenka z wanilii (lub aromat). W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie łączymy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Przestudzoną dodajemy do masy serowej.
- Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki na min. godzinę do stężenia. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy w chłodne miejsce. Tężejącą wylewamy na sernik. Gotowe ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.