Shake truskawkowy jest jednym z moich ulubionych mlecznych napojów. Dawniej często kupowałem go w jednym z popularnych barów szybkiej obsługi, jednak od kiedy znam ten przepis robię go tylko w domu. Ten shake truskawkowy oprócz tego, że jest niezwykle szybki w przygotowaniu to dodatkowo jego przyrządzenie jest bardzo proste, a smak zachwyca! Zupełnie w tym momencie nie przesadzam, bo smakuje on doskonale i według mnie zupełnie przewyższa swojego fast-foodowego konkurenta. Do przygotowania tego truskawkowego shake’a potrzebujecie zaledwie kilku składników. Jeśli nie macie akurat świeżych truskawek, które i tak należy mocno schłodzić, doskonale sprawdzi się tutaj ich mrożona wersja. Aby jeszcze bardziej podkreślić truskawkowy smak, zamieńcie lody śmietankowe na truskawkowe. Mleko w proszku, które jest opcjonalnym składnikiem sprawia zdecydowanie, że shake truskawkowy staje się jeszcze bardziej kremowy i delikatny, dlatego jeśli tylko macie mleko w proszku w domu – koniecznie dodajcie łyżkę dla smaku. Jeszcze więcej przepisów na napoje i koktajle znajdziecie po tym linkiem: TUTAJ .

Shake truskawkowy - przepis
Składniki:
- truskawki 400 g
- mleko 2 szklanki
- lody śmietankowe 2 duże gałki
- miód lub cukier puder 2 łyżki
- ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
- mleko w proszku 1 łyżka*
* Można pominąć. Dzięki niemu, shake będzie bardziej kremowy.
Wykonanie
- Truskawki obierz z szypułek i dokładnie umyj. Schłodź mocno w lodówce lub zamrażarce (przez ok. 40-50 minut).
- Truskawki umieść w kielichu blendera. Dodaj mleko, cukier (lub miód), ekstrakt z waniliii oraz mleko w proszku. Zmiskuj bardzo dokładnie.
- Dodaj lody i ponownie krótko zmiksuj. Podawaj natychmiast, opcjonalnie z bitą śmietaną.