Sorbet truskawkowo-arbuzowy. Truskawki już niemal na dobre zadomowiły się zarówno na targach, straganach, jak i w marketach, więc powoli czas zacząć wpadać w truskawkowy szał. Dzisiaj zapraszam na pyszny sorbet truskawkowo-arbuzowy, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut, a jeżeli macie w domu wyciskarkę, to w dodatku niemal całą pracę wykona ona za Was. Późnej już tylko kilka godzin czekania, by odpowiednio się zmroził i możemy raczyć się do woli pysznym orzeźwieniem. To co, nie ma na co czekać – spróbujcie go koniecznie.
Więcej moich sezonowych przepisów znajdziecie TUTAJ.
Sorbet truskawkowo-arbuzowy - przepis
Sorbet truskawkowo-arbuzowy. Przygotujecie go w kilka minut i już po kilkugodzinnym chłodzeniu możecie cieszyć się pysznym orzeźwieniem.
Składniki:
- truskawki 500 g
- arbuz 1/2 niewielkiego
- miód 2-3 łyżki*
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
*W zależności od słodkości truskawek i arbuza można zmniejszyć/zwiększyć jego ilość.
Wykonanie
- Truskawki dokładnie myjemy i pozbywamy się szypułek. Arbuza oddzielamy od skórki i przekrawamy na mniejsze kawałki. Na zmianę umieszczamy go z truskawkami w wyciskarce z manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Jeżeli nie mamy w domu wyciskarki, całość możemy dokładnie zmiksować. Wyciśnięte/zmiksowane owoce dosładzamy cukrem pudrem lub miodem, dodajemy wyciśnięty sok i otartą skórkę z limonki. Przelewamy do zamykanego szczelnie pojemnika i mrozimy przez minimum 3-4 godziny. Zamrożony sorbet dokładnie blendujemy i podajemy ze świeżą miętą lub melisą.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: