Spaghetti aglio, olio e peperoncino, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i chili. Jest to najprawdopodobniej najprostszy przepis na pełnoprawne danie przygotowane na bazie makaronu. Mimo niesamowitej prostoty tego przepisu, smakuje on naprawdę świetnie. Całości smaku nadaje czosnek i oliwa – warto by była dobrej jakości, a pikanterii papryczka chili. Doskonały sposób na coś z niczego :)
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Składniki:
- g u mnie spaghetti makaron 200
- łyżek oliwa 5-6
- ząbków czosnek 4-5
- niewielka drobno posiekana (świeża lub suszona) papryczka chili 1
- łyżki posiekanej (świeżej lub suszonej - polecam świeżą) natka pietruszki 1-2
- sól pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dwóch litrach osolonej wody. Gotowy makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą).
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Zawartość patelni podsmażamy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy ugotowany makaron. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: