Spaghetti bolognese – któż nie zna tej klasyki? Doskonałe danie obiadowe, uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Przepisów na przygotowanie “bolończyka” jest zapewne tyle, ilu kucharzy. Dzisiaj przedstawiam Wam mój, sprawdzony przepis, który z pewnością Was nie zawiedzie ☺
Czasem mam wrażenie, że spaghetti bolognese zamiast daniem charakterystycznym dla Włoch, jest daniem iście polskim. Śmiem stwierdzić, że chyba nie ma polskiego domu, w którym ten długi makaron z pomidorowym sosem nie pojawił się chociaż raz. Bolognese lubią wszyscy – i dorośli i dzieci. Przygotowywany na tysiące sposób, przeważanie zawsze składa się z mięsa mielonego i warzyw – najczęściej marchwi, selera i pora. Zapraszam Was teraz do zapoznania się z moim, przetestowym miliony razy przepisem na tę klasykę.
Spaghetti bolognese
Składniki:
Sos bolonese
- cebula 1 duża
- czosnek 3 ząbki
- mięso mielone wołowe 500 g
- marchewka 2 mniejsze
- seler 1/4 średniego
- por tylko biała część 1/4
- czerwone wino 1/2 szklanki
- pomidory 2 puszki
- passata pomidorowa 300 g
- ziele angielskie 3-4 ziarenka
- liść laurowy 2 większe
- szczypta oregano większa
- szczypta bazylia większa
- sól, pieprz
- oliwa
Dodatkowo:
- makaron spaghetti 400 g
- bazylia świeża do podania 1 garść
Wykonanie
- Do rozgrzanego garnka dodajemy łyżkę oliwy i posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy warzywa się zarumienią dorzucamy mięso mielone. Rozdrabniamy je i podsmażamy do zbrązowienia. W momencie gdy mięso będzie już gotowe, dodajemy starte marchewki, seler i pokrojonego cienko pora. Całość smażymy do miękkości. Dolewamy wino i doprowadzamy do częściowego odparowania. Następnie dodajemy pomidory z puszki i passatę. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
- Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti i posypujemy porwaną świeżą bazylią.