Makaron (penne) carbonara – popularny klasyk, często jednak przygotowywany dosyć niepoprawnie bo z dodatekiem śmietany czy cebuli, które w oryginalnej wersji są zupełnie zbędne. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na pyszną carbonarę w wersji możliwie najbardziej zbliżonej do klasycznej, choć z pewnym wyjątkiem, bo makaron spaghetti zastępuje u mnie penne! :)
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara - popularny klasyk, często jednak przygotowywany dosyć niepoprawnie bo z dodatekiem śmietany czy cebuli, które w oryginalnej wersji są zupełnie zbędne. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na pyszną carbonarę w wersji możliwie najbardziej zbliżonej do klasycznej! :)
Składniki:
- g spaghetti makaron 400
- g wędzonego (polecam użycie pancetty) boczek 250
- mniejszych jajka 5
- parmezan 80-100 g
- do posypania opcjonalnie natka pietruszki
- sól pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody, przed odcedzeniem zostawiając jej jednak ok. 1/2 szklanki.
- Na suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek do zarumienienia przez kilka minut. W międzyczasie jajka mieszamy dokładnie ze startym serem, solą i pieprzem.
- Do boczku dorzucamy ugotowany makaron i pozostawioną wodę z jego gotowania. Doprowadzamy do solidnego podgrzania i zdejmujemy z ognia.
- Dolewamy jajeczną mieszankę i energicznie mieszamy całość do dokładnego połączenia, uważając by jajka się nie ścięły i nie stworzyły nam jajecznicy.
- Podajemy natychmiast, posypane dodatkową dawką sera i łyżeczką posiekanej natki pietruszki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: