Spaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą to moja wariacja na temat klasyki. Mam nadzieję, że rodowici Włosi nie zadrżeliby nazbyt nad tą profanacją klasycznej carbonary, jednak naprawdę polecam spróbować tego dania w takiej wersji. Dodatek brokuła sprawia, że jest ona jeszcze bardziej treściwa! A, i bardziej zielona, tak na wiosnę ;)
Spaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą
Składniki:
- g spaghetti makaron 300
- g wędzonego (polecam użycie pancetty) boczek 200
- mniejszych jajka 4-5
- mozzarella 125 g
- do posypania opcjonalnie natka pietruszki
- sól pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody, przed odcedzeniem zostawiając jej jednak ok. 1/2 szklanki.
- Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 5-7 minut.
- Na suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek do zarumienienia przez kilka minut. Następnie dorzucamy ugotowane brokuły i smażymy razem przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie jajka mieszamy dokładnie ze startym serem, dużą szczyptą soli i pieprzu.
- Do boczku i brokułów dorzucamy ugotowany (gorący) makaron i pozostawioną wodę z jego gotowania. Doprowadzamy do silnego podgrzania i zdejmujemy z ognia.
- Dolewamy jajeczną mieszankę i energicznie mieszamy całość do dokładnego połączenia, uważając by jajka się nie ścięły i nie stworzyły jajecznicy.
- Podajemy natychmiast, posypane dodatkową dawką sera i łyżeczką posiekanej natki pietruszki.
- Carbonarę należy przygotowywać tuż przed podaniem. Przygotowana wcześniej, nie będzie tak smaczna.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: