Idealnie wysmażony stek z antrykotu z pieczonymi młodymi ziemniakami w mundurkach, wzbogacony o zielony akcent w postaci gotowanych brokułów. Doskonała obiadowa propozycja, którą przygotujecie w mniej niż 40 minut! Prosto, szybko i bardzo smacznie :)
Stek z antrykotu z pieczonymi młodymi ziemniakami - przepis
Idealnie wysmażony stek z antrykotu z pieczonymi młodymi ziemniakami w mundurkach, wzbogacony o zielony akcent w postaci gotowanych brokułów.
Składniki:
Steki:
- stek z antrykotu 2
- pieprz 2 łyżeczki
- masło 2 łyżeczki
- sól 2 szczypty
Pieczone młode ziemniaki:
- młode ziemniaki 350 g
- oliwa 3 łyżki
- rozmaryn 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: gotowane brokuły lub lekka sałatka
Wykonanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i przekrawamy na połówki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.Mięso przyprawiamy z obu stron pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez 2,5 - 3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i układamy wiórki masła. Odstawiamy do odpoczęcia na 2-3 minuty. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i dowolnymi dodatkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: