Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Stek z antrykotu z pieczonymi młodymi ziemniakami

Stek z antrykotu z pieczonymi młodymi ziemniakami

Ilość
0

Idealnie wysmażony stek z antrykotu z pieczonymi młodymi ziemniakami w mundurkach, wzbogacony o zielony akcent w postaci gotowanych brokułów. Doskonała obiadowa propozycja, którą przygotujecie w mniej niż 40 minut! Prosto, szybko i bardzo smacznie :)

Stek z antrykotu z pieczonymi młodymi ziemniakami - przepis

Idealnie wysmażony stek z antrykotu z pieczonymi młodymi ziemniakami w mundurkach, wzbogacony o zielony akcent w postaci gotowanych brokułów.
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes

Składniki:

Steki:

  • stek z antrykotu 2
  • pieprz 2 łyżeczki
  • masło 2 łyżeczki
  • sól 2 szczypty

Pieczone młode ziemniaki:

  • młode ziemniaki 350 g
  • oliwa 3 łyżki
  • rozmaryn 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo: gotowane brokuły lub lekka sałatka

    Wykonanie

    • Ziemniaki dokładnie szorujemy i przekrawamy na połówki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.Mięso przyprawiamy z obu stron pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez 2,5 - 3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i układamy wiórki masła. Odstawiamy do odpoczęcia na 2-3 minuty. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i dowolnymi dodatkami.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!