Kokosmakronen, bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować ciasteczka, na które receptura przybyła do mojego domu z Niemiec już lata temu. Kokosmakronen, bo tak brzmi ich oryginalna nazwa, w Niemczech przygotowywane są już w okresie adwentowym. Tradycyjnie, na okrągłych opłatkach z dodatkiem kokosu i skórki z cytryny. Są bardzo zbliżone do naszych rodzimych kokosanek. Zapraszam Was do wypróbowania. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.
W tym przepisie przyda Ci się:
Świąteczne, bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe
Kokosmakronen, czyli bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe. W Niemczech tradycyjnie wypiekane już w okresie Adwentu. Jak je zrobić? Zobacz przepis!
Składniki:
- białka 2
- cukier puder 125 g
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- skórka z 1/2 cytryny
- wiórki kokosowe 150 g
- opłatki okrągłe (o śr. 5 cm) 30
- sól szczypta
Wykonanie
- Białka przekładamy do misy miksera. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Gdy zaliczą test "miski nad głową" stopniowo, cały czas ubijając, po łyżce dodajemy cukier puder. Gdy piana będzie już mocno sztywna i lśniąca dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz dosypujemy kokos. Mieszamy delikatnie szpatułką. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej w niewielkich odstępach opłatki.
- Na opłatki za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki wykładamy bezową masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Gotowe zdejmujemy z blachy, studzimy, przechowujemy w pudełku.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: