Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Kokosmakronen, bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe

Świąteczne, bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe

Kokosmakronen, bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe. W Niemczech tradycyjnie wypiekane już w okresie Adwentu. Jak je zrobić? Zobacz przepis!
Ilość
0
Kokosmakronen, bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować ciasteczka, na które receptura przybyła do mojego domu z Niemiec już lata temu. Kokosmakronen, bo tak brzmi ich oryginalna nazwa, w Niemczech przygotowywane są już w okresie adwentowym. Tradycyjnie, na okrągłych opłatkach z dodatkiem kokosu i skórki z cytryny. Są bardzo zbliżone do naszych rodzimych kokosanek. Zapraszam Was do wypróbowania. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.



W tym przepisie przyda Ci się:

Rękaw cukierniczy z tylkami Tala – 6 elementów
Stolnica szklana z podziałką Varsity Mason Cash

Mikser Artisan 125








Świąteczne, bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe

Kokosmakronen, czyli bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe. W Niemczech tradycyjnie wypiekane już w okresie Adwentu. Jak je zrobić? Zobacz przepis!
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania/pieczenia 15 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

  • białka 2
  • cukier puder 125 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • skórka z 1/2 cytryny
  • wiórki kokosowe 150 g
  • opłatki okrągłe (o śr. 5 cm) 30
  • sól szczypta

Wykonanie

  • Białka przekładamy do misy miksera. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Gdy zaliczą test "miski nad głową" stopniowo, cały czas ubijając, po łyżce dodajemy cukier puder. Gdy piana będzie już mocno sztywna i lśniąca dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz dosypujemy kokos. Mieszamy delikatnie szpatułką. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej w niewielkich odstępach opłatki.
  • Na opłatki za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki wykładamy bezową masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Gotowe zdejmujemy z blachy, studzimy, przechowujemy w pudełku.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      boże narodzenieciastkadesery

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!