Świąteczny keks z bakaliami, czyli pierwsza z tegorocznych propozycji na świąteczne przysmaki. Pyszny, wypełniony suszonymi owocami aż po brzegi. Doskonały do szklanki herbaty, mleka lub kakao.
W tym przepisie przyda Ci się:
Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
- masło 250 g
- szklanka 200g cukier 1
- łyżki cukier z wanilią 2-3
- sztuki jajka 4
- mąka pszenna 1/2 kg
- łyżeczka proszek do pieczenia 1
- łyżeczka soda 1
- szklanki mleko 1/2
- u mnie suszone morele, żurawina, rodzynki, kandyzowana skóra cytrynowa i pomarańczowa, orzechy włoskie bakalie 300 g
- szczypta sól
Do dekoracji: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa.
Wykonanie
- Masło ucieramy z cukrem zwykłym i cukrem z wanilią do białości. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku.
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. 1/2 suchych składników dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy.
- Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia.
- Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min.
- Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z wodą lub sokiem z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przepis pochodzi ze strony Mała Cukierenka.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: