Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach. Ostatnio zauważyłem, że na blogu pojawia się zdecydowanie za mało propozycji śniadaniowych, stąd od niedawna zobaczyć możecie ich niewielki przypływ :) Dzisiaj propozycja znana z kuchni izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Szakszuka, a właściwie Szakshouka to wspaniały, aromatyczny sos pomidorowy z gotowanymi w nim jajkami. Podany z tostem lub świeżym pieczywem wprost z patelni stanowi fantastyczny początek jak i koniec dnia. Więcej przepisów na śniadania znajdziecie klikając TUTAJ.
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach - pyszna śniadaniowa propozycja wywodząca się z kuchni izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Spróbuj!
Składniki:
- jajka 2
- pomidory 1 puszka
- papryka 1 niewielka
- szalotka 1 większa
- czosnek 2 ząbki
- przecier pomidorowy 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny 1 łyżeczka
- kumin szczypta
- cukier szczypta
- papryka słodka szczypta
- papryka ostra szczypta
- natka pietruszki mały pęczek
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Wykonanie
- Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę lub paski paprykę i pomidory z puszki. Doprawiamy kuminem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Solimy i pieprzymy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie do sosu wbijamy jajka, patelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze około 7-10 minut. Gotowe danie posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: