Szakszuka to intensywnie przyprawione kuminem danie, przygotowywane na bazie pomidorów i jajek. Korzenie tej potrawy sięgają do trzech kuchni: izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Aktualnie, danie to jest globalnie znane i przygotowywane na śniadanie na całym świecie. Swoją wersję wzbogaciłem o czerwoną paprykę i brokuł, który bardzo dobrze tutaj pasuje. Dodatkowo, całość podałem z pieczywem posmarowanym porcją hummusu – zobacz także przepis na domowy hummus.
Szakszuka z papryką i brokułem
Składniki:
- jajka 2
- mniejszego brokuł 1/2
- u mnie 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej papryka 1
- świeże lub 1 puszka pomidory 3
- większej cebula 1/2
- ząbki czosnek 2
- łyżeczka przecier pomidorowy 1
- łyżeczka ocet balsamiczny 1
- szczypta kumin
- szczypta cukier
- szczypta papryka ostra
- szczypta papryka słodka
- sól pieprz
- do posypania natka pietruszki
Wykonanie
- Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy przez 4-5 minut. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Doprawiamy kuminem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie do sosu wrzucamy brokuły, mieszamy i wbijamy jajka. Patelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy całość jeszcze około 7-10 minut.
- Gotowe danie solidnie posypujemy pietruszką i podajemy z ulubionym pieczywem oraz hummusem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: