Szakszuka z pieczoną papryką, awokado i rukolą to jedna z moich nowych propozycji na urozmaicenie tego pysznego i aromatycznego dania. Śniadanie wręcz idealne!
Szakszuka to danie charakterystyczne głównie dla kuchni izraelskiej, marokańskiej czy egipskiej. Dzięki swojemu doskonałemu smakowi rozprzestrzeniła się ona jednak już niemal wszędzie i stanowi przysmak na całym świecie. Jajka, doskonale przyprawiony sos pomidorowy, dodatek pieczonej (z kilkoma kroplami dobrej oliwy) papryki, awokado i garść rukoli, która dodaje nieco charakterystycznego orzechowego posmaku. Wszystkie te składniki tworzą doskonałą całość, która podana z tostem lub świeżym pieczywem (najlepiej bezpośrednio z patelni) stanowi niezwykle pożywny, smaczny i niebanalny początek dnia.
Szakszuka z pieczoną papryką, awokado i rukolą
Składniki:
Pieczona papryka
- duże papryka 2
- klika łyżek oliwa
- ząbek przeciśnięty czosnek 1
- sól pieprz
Ponadto
- jajka 4
- puszka pomidory 1
- większa szalotka 1
- ząbki czosnek 2
- łyżeczka przecier pomidorowy 1
- łyżeczka ocet balsamiczny 1
- szczypta kumin
- szczypta cukier
- szczypta papryka ostra
- szczypta papryka słodka
- sól pieprz
- dojrzałe awokado 1
- do posypania bazylia świeża
Wykonanie
- Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielkie kawałki. Polewamy oliwą, doprawiamy intensywnie solą, pieprzem oraz posiekanym ząbkiem czosnku Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
- Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i pomidory z puszki. Doprawiamy kuminem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Solimy i pieprzymy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy upieczoną paprkę, wbijamy jajka, patelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez około 7-10 minut.
- Gotowe danie podajemy z pokrojonym w plasterki awokado, posypane dużą ilością rukoli w towarzystwie ulubionego pieczywa.