Szarlotka na kruchym cieście. Najwyższy czas na pierwszy świąteczny przepis w tym roku! Nie wiem, jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez szarlotki, dlatego dzisiaj na blogu przepis na pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek na kruchym cieście.
W tym przepisie przyda Ci się:
Szarlotka na kruchym cieście - przepis
Szarlotka na kruchym cieście. Osobiście nie wyobrażam sobie Świąt bez szarlotki - ta z dużą ilością jabłek na kruchym cieście jest najlepsza!
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 350 g
- masło 200 g
- jajka 1
- żółtka 1
- cukier puder 100 g
- skórka z 1/2 cytryny
- proszek do pieczenia szczypta
- sól szczypta
Dodatkowo:
- jabłka ok. 1.25 kg
- cukier brązowy 4-5 łyżek
- cynamon 1 duża szczypta
Wykonanie
- Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Schłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut.
- Jabłka obieramy, kroimy lub ścieramy w bardzo cienkie plasterki. Mieszamy z cukrem i cynamonem.
- Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Przekładamy doprawione jabłka i na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: