Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to coś, bez czego zupełnie nie wyobrażam sobie sezonu szparagowego to coś, bez czego zupełnie nie wyobrażam sobie sezonu szparagowego. Jest to pierwszy przepis, po który sięgam trzymając w ręku swój pierwszy pęczek tych zieloności. Danie z gatunku tych, których nie trzeba ulepszać. Więcej moich przepisów na szparagi znajdziecie klikając TUTAJ.
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - przepis
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to coś, bez czego zupełnie nie wyobrażam sobie sezonu szparagowego. Klasyka, której nie trzeba ulepszać.
Składniki:
- zielone szparagi 1 pęczek
Jajka w koszulce:
- jajka 2
- woreczki 2
- olej 2 łyżki
Sos holenderski:
- żółtka 2
- masło 50 g
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Do podania: np. grzanki, szynka parmeńska...
Wykonanie
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe łodygi i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4-8 minut. Gotowe odcedzamy i szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru.
- Do woreczka wlewamy łyżkę oleju. Wbijamy jajko, szczelnie zawijamy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 3 minuty. Po wyciągnięciu z wody woreczek przecinamy i wyjmujemy jajko. Jajka przyrządzić możemy również klasycznym sposobem, ten jednak niemal zawsze wychodzi.
- Żółtka dokładnie ubijamy na puszystą masę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem (polecam w kąpieli wodnej, uważając by żółtka się nie ścięły). Następnie cały czas energicznie mieszając dolewamy roztopione, gorące masło. Ubijamy do czasu, aż powstanie dosyć gęsty sos.
- Szparagi wykładamy na talerz, układamy na nich jajko w koszulce i polewamy sosem. Podajemy z grzankami, szynka parmeńską lub w wersji bez dodatków.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: