Klasyczne połączenie, ale jakie pyszne! Nie mogło zabraknąć go na blogu.

Szparagi z jajkiem w koszulce i koperkowym sosem holenderskim
Szparagi z jajkiem w koszulce i koperkowym sosem holenderskim - niezwykle pyszne połączenie z dodatkiem koperku.
Składniki:
- zielone szparagi 1 pęczek
- szynka szwarcwaldzka (można pominąć) kilka plastrów
Jajka w koszulce:
- jajka 2
- woreczki 2
- olej 2 łyżki
Sos holenderski:
- żółtka 2
- masło 50 g
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
- pęczek koperek 1
Wykonanie
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gotować (zależnie od grubości) przez ok. 4-8 minut.
- Do woreczka wlać olej i dokładnie rozprowadzić. Wbić jajko, szczelnie zawinąć i włożyć do wrzącej wody. Gotować przez ok. 3 minuty. Po wyciągnięciu z wody woreczek należy przeciąć i wyjąć jajko. Można oczywiście jajka przyrządzić klasycznym sposobem, jednak ten jest wg. mnie lepszy.
- Żółtka dokładnie ubić na puszystą masę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem (można w kąpieli wodnej, uważając by żółtka się nie ścięły). Następnie cały czas energicznie mieszając dolewać roztopione, gorące masło. Ubijać do czasu, aż powstanie nam dość gęsty sos. Pod koniec dodać drobno posiekany koperek. Wymieszać.
- Szparagi wyłożyć na talerz, na nich położyć jajko w koszulce i polać sosem. Podawać z szynka parmeńską, szwarcwaldzką... (opcjonalnie)
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: