Szparagi zapiekane w cieście francuskim. Sezon na szparagi trwa i trzeba go jak najlepiej wykorzystać. Dzisiaj znów dorwałem szparagi i nie mogłem przejść obok nich obojętnie. Takie zapiekane w cieście francuskim to czysta poezja. Więcej moich przepisów na szparagi znajdziecie TUTAJ.

Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Szukasz sposobu na wykorzystanie szparagów? Ten przepis na szparagi zapiekane w cieście francuskim z Cookuj.pl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!
Składniki:
- zielone szparagi 1 pęczek
- iasto francuskie 1 większy prostokątny kawałek c
- szynka szwarcwaldzka 80 g
- żółtko 1
- mleko 2 łyżki
- parmezan (tarty) 80 g
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Szparagi pozbawić twardych końcówek, opłukać i osuszyć. Polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na 8 kwadratów (o boku ok. 8-10 cm). Szparagi (po 2 sztuki) dokładnie zawinąć szynką. Kwadraty z ciasta posypać łyżeczką startego parmezanu, na nich po ukosie położyć owinięte szparagi. Końce ciasta dokładnie złączyć. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i piec w temperaturze 220 stopni przez około 10-12 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: