Szparagowa zupa krem. Pierwszy szparagowy przepis na blogu. Zapewniam, że szybki i bardzo pyszny. Koniecznie spróbujcie takiej zupy! Więcej moich przepisów na zupy znajdziecie TUTAJ.
Szparagowa zupa krem
Przepis na delikatną i wykwintną w smaku szparagowa zupa krem z zielonych i białych szparagów. Zastanawiasz się jak smakuje? Przygotuj ją i się przekonaj!
Składniki:
- cebula 2 większe
- ziemniaki 1 większy
- białe szparagi 500 g
- zielone szparagi 350 g
- bulion 3 szklanki
- czosnek 1-2 ząbki
- śmietana 30% 90 ml
- gałka muszkatołowa 1 szczypta
- sól, pieprz (do smaku)
Opcjonalnie*
- parmezan (do posypania)
Wykonanie
- Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty czosnek i po chwili pokrojone w kostkę ziemniaki. Szparagi myjemy, białe obieramy (delikatnie, od główki w dół) zielone tego nie wymagają. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Całość podsmażamy około 7 minut, następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
- Gdy warzywa staną się miękkie dolewamy śmietankę i zupę miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy ciepłą, udekorowaną podsmażonymi szparagami ze szczyptą soli i ewentualnie tartym parmezanem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: