Szybkie meksykańskie burrito to sposób na bardzo smaczne danie, które przygotujecie w 30 minut! Klasyczna pszenna tortilla nadziana pysznym i aromatycznym farszem mięsno-warzywnym z pewnością będzie świetnym rozwiązaniem, jako szybki lunch lub obiad dla całej rodziny. Proponuję podawać ją z kwaśną śmietaną zmieszaną z posiekaną kolendrą lub sosem czosnkowym i (opcjonalnie) tartym serem.
Szybkie meksykańskie burrito - przepis
Szybkie meksykańskie burrito to sposób na bardzo smaczne danie, które przygotujecie w 30 minut! Tortilla nadziana pysznym i aromatycznym farszem - mniam!
Składniki:
- szalotka 2 duże
- czosnek 3 ząbki
- mięso mielone wieprzowe 250 g
- mięso mielone wołowe 250 g
- czerwona papryka 1,
- fasola czerwona 1 puszka
- kukurydza 1 puszka
- pomidor 1 puszka
- passata pomidorowa 1/2 szklanki
- limonka 1/2
- papryka słodka 1 duża szczypta
- papryka ostra 1 duża szczypta
- oregano 1 duża szczypta
Dodatkowo:
- tortilla 4
- ser żółty starty 4 łyżki
Do podania: kwaśna śmietana lub sos czosnkowy
Wykonanie
- Szalotki wraz z czosnkiem drobno siekamy i podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mięso mielone i często mieszając smażymy ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Smażymy razem przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i cynamonem. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dokładnie mieszamy.
- Tortille podgrzewamy na suchej patelni (ok 20-30 sekund z każdej strony), by stały się plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz i starty ser (jeśli używamy). Zawijamy. Podajemy ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: