Zobacz jak zrobić szynkę duszoną z warzywami w aromatycznym sosie własnym. To mój sprawdzony i niezawodzony przepis na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny. Przygotujecie ją błyskawicznie, a resztę – robi się już sama!
Szynka duszona z warzywami - przepis
Składniki:
Szynka duszona z warzywami
- ok. 1kg szynka wieprzowa
- do smażenia olej
- ok. 750ml dowolny bulion
- średniej wielkości główki seler 1/4
- większa sztuka marchew 1
- większa cebula 1
- ząbki czosnek 2-3
- ziarenek ziele angielskie 4-5
- większe liść laurowy 3-4
- opcjonalnie suszone grzyby 4-5
- kilka gałązek opcjonalnie rozmaryn
- łyżki śmietana 18% 2
- ok. 1/2 łyżeczki mąka pszenna
- sól pieprz
Do podania: puree ziemniaczane lub kluski śląskie i sałata ze śmietaną lub mizeria
Wykonanie
- Szynkę wieprzową okrój tylko z większych fragmentów tłuszczu. Nie wykrawaj każdego kawałka tłuszczu, ponieważ sprawi on, że mięso będzie soczyste. Przy zakupie zwróć uwagę, by szynka posiadała widoczne przerosty. Szynkę posyp z obu stron pieprzem i majerankiem (opcjonalnie, ja zostawiłem mięso saute).
- W większym naczyniu rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Obsmaż szynkę na dużym ogniu z każdej strony. Powinna się w miarę równomiernie przyrumienić. Uważaj, bo olej może pryskać.
- Do naczynia dodaj gorący bulion. Możesz tutaj wykorzystać dowolny wywar: warzywny, drobiowy lub wołowy. Jeśli nie masz czasu na gotowanie wywaru - na rynku dostępnych jest wiele ekologicznych rozwiązań z dobrym składem. Opcjonalnie użyj po prostu wody. Pamiętaj jednak, że bulion nada zdecydowanie bardziej pełnego smaku.
- Dorzuć do garnka warzywa: posiekaną w półplasterki cebulę, pokrojoną w plasterki marchew i pokrojony w kostkę seler. Jeśli masz w domu, możesz dodać także por czy pietruszkę.
- Dodaj teraz ziele angielskie, liście laurowe, suszone grzyby oraz gałązki rozmarynu (jeśli używasz). Naczynie przykryj i umieść na wolnym ogniu. Duś mięso do czasu aż stanie się miękkie (może to zająć od ok. 1,5 do nawet 3 godzin - w zależności od wielkości i jakości mięsa). Czas ten możecie skrócić dusząc szynkę pokrojoną ówcześnie w plastry. Gotowe mięso wyjmij z naczynia i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
- Z naczynia usuń także przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gałązki rozmarynu i suszone grzyby (opcjonalnie). Śmietanę zmieszaj z mąką i 4 łyżkami wody. Energicznie mieszając zawartość naczynia wlej śmietanę i zagęść sos. Doprowadź do zagotowania i gotuj przez minutę. Następnie sos zmiksuj dokładnie blenderem.
- Pokrojone mięso podawaj polane solidną porcją sosu w towarzystwie ziemniaczanego puree, kulsek śląskich czy kaszy gryczanej. Jako warzywny dodatek proponuję śmietanę z ogórkiem i śmietaną, mizerię lub lekką sałatkę jak ta sałatka grecka.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, kliknij serducho i podziel się nim ze znajomymi
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: