Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo

Szynka duszona z warzywami

Szynka duszona z warzywami w aromatycznym sosie własnym. To mój sprawdzony i niezawodzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.
Ilość
0

Zobacz jak zrobić szynkę duszoną z warzywami w aromatycznym sosie własnym. To mój sprawdzony i niezawodzony przepis na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny. Przygotujecie ją błyskawicznie, a resztę – robi się już sama!

Szynka duszona z warzywami - przepis

Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania/pieczenia 2 hours
Całkowity czas 2 hours 15 minutes

Składniki:

Szynka duszona z warzywami

  • ok. 1kg szynka wieprzowa
  • do smażenia olej
  • ok. 750ml dowolny bulion
  • średniej wielkości główki seler 1/4
  • większa sztuka marchew 1
  • większa cebula 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • ziarenek ziele angielskie 4-5
  • większe liść laurowy 3-4
  • opcjonalnie suszone grzyby 4-5
  • kilka gałązek opcjonalnie rozmaryn
  • łyżki śmietana 18% 2
  • ok. 1/2 łyżeczki mąka pszenna
  • sól pieprz

Do podania: puree ziemniaczane lub kluski śląskie i sałata ze śmietaną lub mizeria

    Wykonanie

    • Szynkę wieprzową okrój tylko z większych fragmentów tłuszczu. Nie wykrawaj każdego kawałka tłuszczu, ponieważ sprawi on, że mięso będzie soczyste. Przy zakupie zwróć uwagę, by szynka posiadała widoczne przerosty. Szynkę posyp z obu stron pieprzem i majerankiem (opcjonalnie, ja zostawiłem mięso saute).
    • W większym naczyniu rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Obsmaż szynkę na dużym ogniu z każdej strony. Powinna się w miarę równomiernie przyrumienić. Uważaj, bo olej może pryskać.
    • Do naczynia dodaj gorący bulion. Możesz tutaj wykorzystać dowolny wywar: warzywny, drobiowy lub wołowy. Jeśli nie masz czasu na gotowanie wywaru - na rynku dostępnych jest wiele ekologicznych rozwiązań z dobrym składem. Opcjonalnie użyj po prostu wody. Pamiętaj jednak, że bulion nada zdecydowanie bardziej pełnego smaku.
    • Dorzuć do garnka warzywa: posiekaną w półplasterki cebulę, pokrojoną w plasterki marchew i pokrojony w kostkę seler. Jeśli masz w domu, możesz dodać także por czy pietruszkę.
    • Dodaj teraz ziele angielskie, liście laurowe, suszone grzyby oraz gałązki rozmarynu (jeśli używasz). Naczynie przykryj i umieść na wolnym ogniu. Duś mięso do czasu aż stanie się miękkie (może to zająć od ok. 1,5 do nawet 3 godzin - w zależności od wielkości i jakości mięsa). Czas ten możecie skrócić dusząc szynkę pokrojoną ówcześnie w plastry.  Gotowe mięso wyjmij z naczynia i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
    • Z naczynia usuń także przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gałązki rozmarynu i suszone grzyby (opcjonalnie). Śmietanę zmieszaj z mąką i 4 łyżkami wody. Energicznie mieszając zawartość naczynia wlej śmietanę i zagęść sos. Doprowadź do zagotowania i gotuj przez minutę. Następnie sos zmiksuj dokładnie blenderem.
    • Pokrojone mięso podawaj polane solidną porcją sosu w towarzystwie ziemniaczanego puree, kulsek śląskich czy kaszy gryczanej. Jako warzywny dodatek proponuję śmietanę z ogórkiem i śmietaną, mizerię lub lekką sałatkę jak ta sałatka grecka.

    Smacznego! 😋

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, kliknij serducho i podziel się nim ze znajomymi ⬇️

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!